IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия емитира 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при повишена доходност

Инвеститорите изглежда не оценяват добре резултатите от срещата на лидерите на ЕС през миналата седмица

15:03 | 14.12.11 г.
Италия емитира 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при повишена доходност

Италия емитира днес 5-годишни държавни облигации на стойност 3 млрд. евро, като доходността по тях нарасна с 0,18 процентни пункта до 6,47% годишно в сравнение с предходния аукцион на ценни книжа с аналогичен матуритет, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

Инвеститорите изглежда не са убедени, че решенията на срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на ЕС от петък ще имат необходия ефект за сдържане на дълговата криза в еврозоната. След обявяването на резултатите от аукциона доходността по ключовите 10-годишни италиански облигации се повиши до 7,19% спрямо 7,11% преди това и 6,33% вчера.

Атализатори припомнят, че при надхвърлянето на доходността над 7% Ирландия и Португалия бяха принудени да потърсят спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

След сформирането на новото италианско правителство начело с Марио Монти тенденцията при доходността по италианските ДЦК бе към понижение, особено след приемането на 4 декември на пакета от мерки за строги икономии на стойност 24 млрд. евро, който трябва да помогне на страната да постигне балансиран бюджет през 2013 г. Пакетът обаче трябва да бъде гласуван в двете камари на италианския парламент.

„Очевидно доходност от 6,5% годишно по 5-годишните облигации е нецелесъобразна и цената на финансиране ще се превърне в ключов фактор през първото тримесечие на следващата година“, заяви пред Ройтерс Михаел Лайстер, стратег в WestLB. „Засега обаче пазарът е доволен по-скоро от предлагането, което се усвоява, и не повдига въпроси за цената“, добави той.

Емисията изглежда бе подкрепена от вътрешни инвеститори, макар че напоследък купувачите на италиански облигации освен Европейската централна банка са малко.

„Инвеститорите се изтеглят на вътрешните си пазари в цялата еврозона“, посочва Ричард МакГуайър, лихвен стратег в Rabobank. „В крайна сметка вашето правителство ще бъде онази институция, която ще ви подкрепи, ако всичко друго се разпадне“, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още