fallback

Драги: ЕЦБ няма да увеличи програмата си за изкупуване на ДЦК

Президентът на ЕЦБ коментира и разпадането на еврозоната, нарушавайки едно от табутата на централната банка

11:55 | 19.12.11 г. 11
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги попари очакванията на инвеститорите, че банката ще ускори програмата си за изкупуване на ДЦК с аргумента, че ЕЦБ не може да надхвърли мандата си, съобщава Bloomberg, цитирайки интервю на централния банкер дадено за Financial Times.

„Хората трябва да приемат, че ние винаги ще действаме в съответствие с мандата си и в правната рамка, върху която е създадена банката“, казва Драги. „Важното е да възстановим доверието в Европа, както на гражданите, така и на инвеститорите. Не можем да постигнем това, като рушим доверието в ЕЦБ.“

ЕЦБ се противопоставя на натиска да ускори програмата си за изкупуване на облигации, посочвайки, че правителствата трябва да намерят устойчиво решение на дълговата криза.

Вместо върху изкупуването на облигации централната банка се фокусира върху подкрепата си за банковия сектор. Тази седмица ЕЦБ се очаква да предложи на банките в еврозоната неограничени 3-годишни заеми. Драги подчертава, че банките сами ще решат какво да правят с тези парите.

„Едно от нещата, които могат да направят е да купуват ДЦК“, казва той. „Но това е само една от възможностите. Целта ни е да накараме банките да финансират реалната икономика, особено малкия и средния бизнес“.

Драги заявява, че ЕЦБ ще действа като агент на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), който има мандат да извършва интервенции на облигационните пазари. Фондът се очаква да започне да купува облигации през януари 2012 г.

На въпрос дали ЕЦБ възнамерява да извършва пазарни интервенции, за да ограничава нарастването на доходността по европейските облигации, Драги заявява, че „валутната политика не може да реши всичко“.

В интервюто Драги предупреждава и за цената на разпадането на еврозоната, нарушавайки едно от табутата в банката.

Това че Драги си позволява да обсъжда сценарий за валутния съюз, който неговият предшественик Жан-Клод Трише определи като „абсурден“, илюстрира сериозността на ситуацията.

Драги посочва, че изпитващите затруднения страни от еврозоната, които напуснат валутния съюз ще се сблъскат с още по-тежки икономически проблеми. От друга страна ще се сблъскаме с прецедент, при който основополагащи закони на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат нарушени. „Никой не може да каже как би свършило всичко това“.

Страните, които напуснат валутния съюз и девалвират валутата си ще се сблъскат с „висока инфлация“. Те няма да успеят да избегнат и структурните реформи, които така или иначе ще трябва да бъдат проведени, „но в този случай от доста по-слаба позиция“, каза Драги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още