IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ernst & Young: Еврозоната е на прага на зимна рецесия

Рискът от разпадане на еврозоната остава, тъй като през 2012 г. трябва да бъде рефинансирано огромно количество правителствени дългове, се посочва в анализ на компанията

11:20 | 15.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ernst & Young: Еврозоната е на прага на зимна рецесия

Еврозоната вероятно отново ще изпадне в рецесия, а новият план за овладяване на дълговата криза, приет от лидерите на общността преди седмица не елиминира напълно опасността от колапс на валутния съюз, се казва в доклад на Ernst & Young LLP, цитиран от Bloomberg.

Икономиките на 17-те страни, използващи еврото вероятно ще се свият през настоящото и следващото тримесечие, се казва в публикуваното днес изследване. През 2012 г. икономиката на еврозоната ще нарасне с едва 0,1%, прогнозират от E&Y.

На срещата си на 9-ти декември лидерите на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да затегнат бюджетния контрол в общността. Те обещаха и по-бърз старт за спасителния фонд на стойност 500 млрд. евро. Standard & Poor’s и Moody’s Investors Service разглеждат ефекта от новото споразумение върху кредитните рейтинги на страните от еврозоната.

„Последните развития около Гърция, Италия и Испания, както и споразумението, постигнато от европейските лидери понижават риска от разпадане на еврозоната“, казва Мари Диро, икономист на Oxford Economics. „Този риск обаче остава, тъй като през 2012 г. трябва да бъде рефинансирано огромно количество правителствени дългове и това може да създаде напрежение“.

Според E&Y икономиките от еврозоната ще се ускорят в края на 2012 г. Анализаторите на компанията прогнозират ръст от 1,4% през 2013 г., който да се ускори до 1,9% през 2014 г. и 2% през 2015 г. Все пак нарастването няма да е достатъчно за понижаване на безработицата до под 10% преди 2015 г., се посочва в изследването.

E&Y посочва, че „задълбочаващите се съмнения“ за способността на някои страни да приложат обещаните реформи са знак, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да продължи да изкупува правителствени облигации.

„На фона на все така волатилните пазари, слабата перспектива за растеж и високата доходност по облигациите на много европейски страни, която вероятно ще се задържи и през 2012 г., ЕЦБ ще трябва да обмисли опцията да действа като кредитор от последна инстанция, ако иска да избегне по-сериозни проблеми и дори самото разпадане на валутния съюз“, казва Диро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още