IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата

Капиталовите пазари най-после започват да правят разлика между кредитните качества на отделните ДЦК в еврозоната, коментира анализатор

17:13 | 13.12.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата

Докато вниманието на всички е насочено към кардиналните решения, взимани на срещите на лидерите на ЕС, може би се създава впечатлението, че отделните страни не са в състояние да направят почти нищо на национално ниво за решаването на проблемите с дълговете, растежа и конкурентоспособността си, пише CNBC.

Германия, най-голямата икономика в региона, водена от канцлера Ангела Меркел, се приема за ключов двигател на промяната.

Излишъкът по текущата сметка на Федералната република и сравнително здравословните нива на растеж помогнаха на страната да запази статуса си на една от най-мощните световни икономики. Въпреки това според някои анализатори предпазливият подход на Меркел може да се окаже опасен в дългосрочен план.

„Излишъкът по текущата им сметка е прекален“, казва Ейдриан Смит, валутен стратег на  Lloyds Bank Corporate Markets. „Ако останалата част от Европа е принудена да пести повече, тогава Германия трябва да пести по-малко, защото в противен случай ще се окаже с още по-голям излишък“, допълва той.

Критиците на политиката на Меркел изтъкват и факта, че Германия и Франция бяха първите страни, които нарушиха дълговите ограничения, заложени в Договора от Маастрихт – един от факторите, които спомогнаха за зараждането на сегашната криза.

„Германия и Франция дадоха ужасен пример, като самите те нарушиха правилата за фискална дисциплина“, казва Бийт Уитмън, изпълнителен директор на Dynapartners.

Според Уитмън едно от решенията на сегашната криза е да се помогне на пазарите по-лесно да различават отделните икономики в еврозоната

„Капиталовите пазари най-после започват да правят разлика между кредитите качества на отделните ДЦК в еврозоната и това е много хубаво“, посочва той.

Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
rinaa
преди 12 години
Не пише грамотно студения камък , а и не разбира от забележка , така , че не се хаби да му казваш , няма смисъл .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Как да се спасиш от дългове в разгара на кризата! Малък град в Южна Франция. Ваканционният сезон е в разгара си, но тъй като вали бизнесът е замрял. Всички за в дългове.За щастие един богат руски турист пристига във фоаето на малкия местен хотел. Поръчва си стая и слага 100 евро на рецепцията, взима ключа и отива да инспектира стаята на горе по стълбите на третия етаж.Хотелиерът взима банкнотата и се втурва към касапина, на който дължи 100 евро.... Касапинът взима парите и бяга при доставчика на месо на едро, за да плати дълга си. Доставчикът на едро се втурва при земеделския производител, за да му върне 100 евро за прасетата, които е взел от него преди време. Фермерът триумфално дава 100 евро на местната ***, която го обслужва на кредит. Проститутката бързо отива до хотела, тъй като дължи на хотелиера за използвана стая, в която забавлява клиентите си и слага на тезгяха 100 евро и си тръгва.В този момент богатият руснак слиза до рецепцията и обявява, че стаята не го задоволява взима 100-те евро и си тръгва.Никой не е е имал печалба, но всички вече нямат дългове.Това се казва икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Бг учените отбелязват и почти магическите симптоми при заразените с демокрация:внезапно стопяване на спестените финанси, загубата на работа, пълно отсъствие на средства за съществуване, масови обръщения на хората в банките за кредит, внезапно възникващо в човека желание да продаде част от органите си, внезапно възникване на желанието да станеш ***(проститут), голяма част от заразените започват да продават децата си на педофили или просто в добри ръце, забелязва се отсъствието на желание за живот в следствие на което заразените завършват своя жизнен път със самоубийство.Българските учени в резултат на изложените факти са стигнали до извода че основните преносители са президентите на Сащ, Израел, Англия и техните пионки в европа, африка и азия, които доброволно подлагат на заражение своите граждани. Имайки предвид сериозността на даденото заболяване съвременната медицина предлага и съвременно лечение.ЛЕЧЕНИЕ: Симптоматическо, Радикално и Имунизация.Бг учените утвърждават че в условията на нашата страна, където заболяването е придобило пандемичен характер е възможно само симптоматическо лечение с помоща на революционния препарат "Бензиплам". Болния се полива с бензиплам, драсва кибритена клечка до появата на пламък, после което заболяването напълно изчезва, както впрочем и самия болен. Между другото руски учени казват че дадения метод лечение рано или късно развива имунитет в хората(както в 1991г. в Москва) и те избягват всякакви контакти със заразените с вируса на демокрацията, и съответно не заболяват. За сега съвременната медицина знае само две държави които използват Имунизация- Русия и Китай. Същите тези държави имат и препарати за радикално лечение на вируса на демокрацията, най-известните от които са от ракетен тип Искандери, Топол-М, Булава, Синева, Сатана, Лайнер, янките и досега ги втриса от "Воевода"("Сатана"), и др. препарати в които активни вещества се явяват Уран, Плутоний, Цезий и др. вещества с период на полуразпада хиляди години. Както се казва търсете в аптеките.ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Демокрацията е опасно заболяване от което умират милиони хора и единствения начин да се защитим е да не го допускаме на територията на страната и да не позволяваме да ни управляват продажни политици които за пари са съгласни да пожертват собствения си народ и страна. А също, все още не е късно да се обърнем за помощ към страните които имат опит в лечението на вируса на демокрацията. Бъдете здрави! С уважение БАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата ......"Могат ДА......могат да кажат НЕ...на "Американската Демокрация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
По произход съвременната световна стопанска криза е проста, защото е поради наличие на само една особено важна човешка грешка.Вече се знае - необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу) да се прекрати и днешната стопанска криза в съответна страна ще е успешно премахната.За полезно противодействие срещу стопанската криза през второто десетилетие на XXI-и век е потребно усъвършенствано държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Ползвано означение:Грешка на Джон Лоу: По инициатива на Джон Лоу направена държавна финансова грешка При стопанство с Незлатни пари, продължена употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с по-новите Незлатни пари и развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
2013 година е годината в която светът ще свърши , по точно ще свърши петролната ера и ограничението което налага цената на енергията. Много евтина енергия и нова ера , нов свят. Ти ще затваряш граници , не се излагай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
да защо не? бих наложил яка дисциплина съобразена със световното положение.и спрете вече с този правопис глупаво е да разискваме нещо важно и да се появи некой и да се захваща за дреболий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Може все още да се направи нещо, ЕС да се обедини с Русия, и да насочат всички ракети от всички бази към САЩ. Защото знаем че налаганият Страх се лекува с Безстрашие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Г-н Студен Камъков, "глезотия" =>"глезотиИ". Иначе, надявам се, ти ще наложиш дисциплината на Италия, Испания и Ирландия, понеже гърците са се юрнАли презглава да се самодисциплинират ;-P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
ами то на сегашните кризи едно време са им казвали най-обикновен айдуклук, просто сега похватите и мащабите са съвременни иначе приципът е същия от време оно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още