IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпадането на еврозоната ще бъде събитие без прецедент

Има доста исторически примери на провалени валутни съюзи, но не и с такива мащаби, пише Wall Street Journal

08:06 | 06.12.11 г. 26
Автор - снимка
Създател
Разпадането на еврозоната ще бъде събитие без прецедент

Примерите за разпадане на валутни съюзи в миналото дават някои насоки за възможния край на задълбочаващата се европейска дългова криза, ако лидерите на еврозоната не намерят решение.

Случаят с еврозоната обаче е уникален.

Според поуките от историята най-дълго оцеляват два вида валутни съюзи, посочва Гейбриъл Стийн от лондонската компания за икономически анализи Lombard Street Research.

Първият вид са съюзите, които обвързват "китовете с дребните риби" както Великобритания и Ирландия от 20-те до 70-те години или Белгия и Люксембург от 20-те до 90-те години на 20-ти век.

Вторият тип са съюзите, при които еднакви по размер единици създават фискален съюз, например САЩ.

Еврозоната не попада в нито една от двете категории.

В публикувана неотдавна поредица доклади за разпадане на общи валути в миналото икономистите на UBS Investment Research заключават, че цената на разпадането на еврото е "толкова голяма, че не можем да си я представим".

Експертите представят четири ключови характеристики на разпадането на валутни съюзи от миналото, включително "бягство на капитала от предполагаемите слаби към предполагаемите силни зони на съюза".

Сега най-видимото доказателство за тази тенденция е "бягството към сигурността" на пазарите от държавни облигации на европейски страни, определяни като слаби - Гърция и Испания например, до такива, които се сочат като силни - най-вече Германия.

По-предвидливите теглят пари от банки в периферните страни от еврозоната, предимно от Гърция, най-вече защото се запасяват с евро или прехвърлят парите си към банкови сметки в други икономики от еврозоната.

Със засилването на кризата натискът върху валутния съюз би могъл да нарасне. В изследване за разпадането на чехословашкия валутен съюз през 1993 година икономистите Ян Фидрмуч и Юлиус Хорват посочват, че вносителите и износителите допринасят за ускоряването на процесите.

Очаквайки обезценяване в Словакия, словашките вносители изплащат възможно най-бързо задълженията си към чешки износители, а чешките вносители правят точно обратното, надявайки се да спечелят от обезценената валута.

В този случай според експертите национализмът взема надмощия над икономиката и съюзът се разпада, въпреки че от това разпадане има малък смисъл от икономическа гледна точка. Става ясно също така, че не всяко разпадане на валутен съюз излиза скъпо.

Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Разпадането на еврозоната ще бъде събитие без прецедент Има доста исторически примери на провалени валутни съюзи, но не и с такива мащаби....."Всеки умен тук ще прозре истината! Купувайте си библии, тва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Ето ти последствията....крадеца почва да работи за крадците......."Монти изстисква от Италия 30 млрд. евро".........В неделя премиерът обяви, че през следващите 3 години италианците ще трябва яко да затегнат коланите, за да налеят в бюджета около 30 млрд. евро. В Милано студенти протестираха срещу плановете за бюджетни съкращения и липсата на работни места за младите хора. Те носеха транспаранти с надписи: Спасете училищата, а не банките. Дайте парите на държавното образоване. Младежи хвърляха пиратки срещу полицията, която се опита да им попречи да стигнат до университета Бокони, чийто ръководител е Марио Монти. Правителството на Монти не е решението, скандираха те. Когато лошият се преструва на добър, тогава той е най-лош. - Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
"Истината е съвършена, тя няма две лица (страни)."НАЙ-ГОЛЯМАТА СИЛА НА СВЕТА Е: ЗНАНИЕТОМарио Монти работи за заличаване на националните държави-членки на ЕСи превръщането на съюза в Съединени европейски щати (СЕЩ) поне от 2007 г. в рамките на проекта "Генерални европейски щати" (Etats Generaux de l'Europe) на тинк-танка ЮропаНова (EuropaNova). През 2009 г., като член на "Групата за бъдещето на Европа" Марио Монти е разработил проект, с който суверенитетът, самоуправлението и независимостта на европейските нации да бъдат отнети и те да бъдат подчинени на едно "икономическо правителство с общ финансов министър на ЕС" създаване на Европейски валутен фонд (по подобие на МВФ). Ясно е защо е толкова непопулярен в Италия, пък и в цяла Европа.След като Рокфелерови дадоха да се разбере, че искат за заменят Берлускони с Марио Монти, последният бе произведе в пожизнен сенатор за една нощ.С други думи, в Италия и Гърция бяха извършени два безкръвни преврата. Берлускони спечели поредния си вот на доверие една седмица преди да бъде принуден неизвестно от кого да подаде оставка. Референдумът, който Папандреу предложи, бе подкрепен от 80% от гърците, И над 65% от тях щяха да гласуват срещу разорителните "реформи", наложени им от наднационалната финансова олигархия. И двамата лидери бяха насила принудени да сдадат властта. Защо? Защото световните финансови пазари, и частните американски фирми "Мудис" и "Стандард енд пуърс" не ги харесвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Колкото до Италия, само гледай...кой е Монти..зомбирано чоечество, наистина....В Европа стана нещо, което би трябвало да залее площадите с протестиращи - двама избрани, популярни, суверенни лидери бяха принудени от нечия невидима ръка да сдадат властта - Георгиос Папандреу и Силвио Берлускони. Още същия ден те бяха заменени с двама неизбрани и абсолютно неизбираеми, сиви и корумпирани чиновници, известни като членове на сенчестите групировки "Трилатерална комисия" (в САЩ) и "Билдербергска група" (в ЕС) - Лукас Пападемос и Марио Монти.И двете организации са пипала на Рокфелер, "най-великото семейство на Америка", по израза на биографа му Джон Енсон Хар. Въпреки, че са абсолютно нелегитимни от гледна точка на демокрацията, Трилатералната комисия и Билдербергите назначиха Лукас Пападемос за премиер на Гърция, а Марио Монти - за премиер на Италия. Което значи, че тези две имена са били предварително подбрани от някого, който е катализирал т.нар. криза на еврозоната, за да сложи своите марионетки на върха на властта в двете най-християнски, най-патриотични нации на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
И магаре да сложиш, ще познае тренда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
hidko
преди 12 години
Не можах да разбера какво лошо ще се случи. Разбрах обаче,че миналия опит показва, че това ще премине така или иначе. Тези прогнози за Апокалипсис са пълни безмислици. Най-лошото, което може да се случи е,да изпаднат такива държави като Гърция извън еврозоната и дори ЕС. А това всъщност не е никак лошо, защото те не допринасят, а само консумират. Ето италианците - веднага след като оня *** и клоун се махна и се готвят за радикални реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 4
Lucifer
преди 12 години
представяш ли си под тия *** какъв мащабен памперс е нужен, ай изпусне малко "въздух" и направо ще ти отвее перчема :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Никулден е един от най-тачените семейни празници в България. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. Свeти Никола Мирликийски Чудотворец е покровител на моряците, рибарите, банкерите и търговците. Той е господар на целия подводен свят. В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Затова на този ден задължително на трапезата се поднася риба. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси. На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци.Честит Никулден!Честито на именниците!Честито на рибарите!Честито на банкерите!На всички празнуващи - здраве, късмет, любов и много радости!Да сте живи и здрави и много, много щастливи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 11
Патилан
преди 12 години
Ще дойдете вие на Патилановият, но само като се научите да слагате +плюсове и да се борите със Злото......а дотогава ще сте все на страната на губещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Купувайте Рубли, Злато, Канадски долари и къщи на село. Правете си Руски и Канадски Визи, носете по-една Библия винаги със себе си. Вярата в Бога да се засили това е единнственото най-главно имащо значение за човешката душа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още