IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпадането на еврозоната ще бъде събитие без прецедент

Има доста исторически примери на провалени валутни съюзи, но не и с такива мащаби, пише Wall Street Journal

08:06 | 06.12.11 г. 26
Автор - снимка
Създател
Разпадането на еврозоната ще бъде събитие без прецедент

Примерите за разпадане на валутни съюзи в миналото дават някои насоки за възможния край на задълбочаващата се европейска дългова криза, ако лидерите на еврозоната не намерят решение.

Случаят с еврозоната обаче е уникален.

Според поуките от историята най-дълго оцеляват два вида валутни съюзи, посочва Гейбриъл Стийн от лондонската компания за икономически анализи Lombard Street Research.

Първият вид са съюзите, които обвързват "китовете с дребните риби" както Великобритания и Ирландия от 20-те до 70-те години или Белгия и Люксембург от 20-те до 90-те години на 20-ти век.

Вторият тип са съюзите, при които еднакви по размер единици създават фискален съюз, например САЩ.

Еврозоната не попада в нито една от двете категории.

В публикувана неотдавна поредица доклади за разпадане на общи валути в миналото икономистите на UBS Investment Research заключават, че цената на разпадането на еврото е "толкова голяма, че не можем да си я представим".

Експертите представят четири ключови характеристики на разпадането на валутни съюзи от миналото, включително "бягство на капитала от предполагаемите слаби към предполагаемите силни зони на съюза".

Сега най-видимото доказателство за тази тенденция е "бягството към сигурността" на пазарите от държавни облигации на европейски страни, определяни като слаби - Гърция и Испания например, до такива, които се сочат като силни - най-вече Германия.

По-предвидливите теглят пари от банки в периферните страни от еврозоната, предимно от Гърция, най-вече защото се запасяват с евро или прехвърлят парите си към банкови сметки в други икономики от еврозоната.

Със засилването на кризата натискът върху валутния съюз би могъл да нарасне. В изследване за разпадането на чехословашкия валутен съюз през 1993 година икономистите Ян Фидрмуч и Юлиус Хорват посочват, че вносителите и износителите допринасят за ускоряването на процесите.

Очаквайки обезценяване в Словакия, словашките вносители изплащат възможно най-бързо задълженията си към чешки износители, а чешките вносители правят точно обратното, надявайки се да спечелят от обезценената валута.

В този случай според експертите национализмът взема надмощия над икономиката и съюзът се разпада, въпреки че от това разпадане има малък смисъл от икономическа гледна точка. Става ясно също така, че не всяко разпадане на валутен съюз излиза скъпо.

Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Сетили са се и още как, ама не им отърва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Абе с това евро разпадане ми се струва май че някой се опитва да направи спекулативно кинта. То не бяха статии, то не бяха слухове, ето днес S&P щели да понижават рейтинга .. накрая нищо от тези събития няма да се случи, ЕС ще подпише договора на джуджето и бабата и еврото ще излети в облаците, а някой ще е на позиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mupo
преди 12 години
и как това ще реши проблема на Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Верно е ..бря,бря...как по-умни от тебе на тоз свят не се сесетиха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
lozkhris
преди 12 години
Толкова приказки се изприказваха и писания изписаха, а решението е съвсем просто - сваляш лихвите и правиш каквото е необходимо за да ти се обезцени валутата. Всички го правят, само ние не щем и не щем..Верно, че и Големия Брат / най-вече той/ отвъд Океана никак не иска, както и по-малкият Голям брат от Берлин и околностите, но хайде стига вече съобразяване !! В Европа има и дурги страни освен Германия и Франция и те имат нужда от разстеж ! В крайна сметка Германия ще изтърпи инфлация от 4-6% за няколко години, а американците ще се научат да си произвеждат каквото им трябва, не да се вторачват само в Китай и то щото е на далавера за фондовите им борси и т.нар "американски износители" Свалете цената на малумното евро и ще го спасите. Нищо по-просто от това няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
"Българският лев не може да падне, вързан е към гащите на Фидосова !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още