IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратег: Първата половина на 2012 г. ще бъде трудна за Европа и САЩ

Аби Коен от Goldman Sachs очаква и затягане на монетарната политика в Щатите, но нещата ще започнат да изглеждат по-добре през втората половина на годината

11:29 | 06.12.11 г.
Стратег: Първата половина на 2012 г. ще бъде трудна за Европа и САЩ

Първата половина на следващата година „ще бъде трудна“ и за Европа, и за САЩ, заяви Аби Джоузеф Коен, старши инвестиционен стратег в Goldman Sachs, пред CNBC.

Коен очаква и затягане на монетарната политика в САЩ, но „нещата ще започнат да изглеждат по-добре през втората половина на годината“, сочи тя в последната си прогноза.

Акциите ще останат подценени, докато „доверието се възстанови“, твърди стратегът.

„Все още има много проблеми, които се нуждаят от разрешаване. Макар да смятаме, че няма да има рецесия в световен план през 2012 г., по много показатели няколко държави в Европа вече са в рецесия“, посочва тя.

„Дали след година или след няколко тримесечия, лихвите най-вероятно ще започнат да се повишават“, добавя Коен.

Поради тази причина според нея инвеститорите в дългосрочни активи, включително пенсионни планове, трябва да се концентрират върху ценните книжа и суровините. „Цените са вече доста привлекателни“, изтъква тя, а акциите са били „оценени в този мрачен икономически сценарий по отношение на печалбата“.

Това бе тежка година за мениджърите на взаимните фондове, като между 70% и 80% от тях са се представили под очакванията, твърди още стратегът.

Това предполага, че „относителните разлики в цените“ между отделните сектори, акции и пазари „в момента се разширяват и това може да предостави добра възможност за акуратните портфолио мениджъри през 2012 г.“, убедена е тя.

Въпреки познатата си "бича" нагласа за американската икономика, Коен не даде категоричен отговор дали смята, че САЩ ще бъдат нейния „избор на пазар“ за следващите 10-20 години. „Зависи от това дали политиците ще се възползват от силните ни страни тук и ще им дадат допълнителен тласък“, особено в образованието, аргументира се тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още