IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото реагира негативно на изявлението на президента на ЕЦБ

Продължаващата среща на високо равнище на лидерите на държавите-членки на ЕС продължава да държи валутните пазари в напрежение

13:41 | 09.12.11 г.
Еврото реагира негативно на изявлението на президента на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Напълно в унисон с очакванията, вчерашната среща на Европейската централна  банка предизвика висока волатилност в кросовете на единната европейска валута, която в крайна сметка приключи сесията със спад спрямо повечето от основните си конкуренти.

Въпреки че основният лихвен процент на институцията беше понижен с нови 25 базисни пункта, както сочеха предварителните прогнози, последващите коментари на президента на банката Марио Драги застанаха в основата на натиска върху еврото.

Очакванията, че ЕЦБ ще увеличи обема на изкупените държавни ценни книжа спрямо сегашния размер на програмата от 207 милиарда евро разочароваха пазарните участници и доведоха до последващия спад на единната валута до края на деня въпреки оповестяването на някои допълнителни действия, насочени към стимулиране на ликвидността във финансовия сектор.

Само няколко  часа по-късно обаче стана ясно, че представителите на държавите от Европейския съюз са договорили заделянето на допълнителни 200 милиарда евро, които да послужат в ситуация на необходимост от осигуряване на спешно финансиране на намиращи се в затруднение страни-членки.

Освен това все повече се увеличават очакванията за създаване на фискален съюз, по силата на който да се налагат автоматични санкции за държави, които не успяват да спазват наложените правила за размера на държавния дълг и бюджетния дефицит.

Според мнозинството инвеститори и анализатори именно по време на сегашната среща на европейските лидери ще бъде очертана конкретна рамка за ограничаване на дълговата криза извън засегнатите в момента държави, но дали това действително ще се случи, предстои да разберем съвсем скоро.

Положителен изход  от дискусиите, започнали вчера, най-вероятно ще даде краткотраен положителен  импулс на еврото, докато при развитие на негативен сценарий можем да очакваме разпродажбите при единната валута да продължат с още по-голяма сила, имайки предвид чувствителността на пазара към отрицателните новини от региона през последните месеци.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3411; High – 1.3458; Low – 1.3288; Close – 1.3340

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още