IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес е настроен оптимистично за 2012 г.

Повече компании очакват увеличение на инвестициите и заетостта, сочи проучване на германската търговска и индустриална камара

22:30 | 27.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Германският бизнес е настроен оптимистично за 2012 г.

Германските компании очакват повече инвестиции и работни места през 2012 г. въпреки ширещата се икономическа несигурност в еврозоната, показва проучване на немския корпоративен сектор, пише Financial Times. В изследването са участвали около 9 хил. фирми, членуващи в 80 местни търговски камари.

Относително оптимистичното настроениe сред бизнеса в проучването на германската търговска и индустриална камара (DIHK) отразява вярването, че най-голямата европейска икономика ще избегне рецесията през идната година, въпреки че перспективите за растеж се влошиха, а бюджетните рестрикции в много съседни държави застрашяват търсенето за немския износ.

Близо една трета от компаниите очакват да увеличат инвестициите си през следващите 12 месеца, докато една пета планират да увеличат персонала си, се казва в изследването. Фирмите очакващи разширяване са повече от тези, очакващи свиване на инвестициите и заетостта.

”Икономиката ни е изключително стабилна, дори ситуацията в Европа и света да се влоши”, казва вицеканцлерът и министър на икономиката Филип Рьослер.

Според Волфганг Франц, ръководител на група от независими икономически съветници към германското правителство, фирмите не усещат симптоми на рецесия.

Той критикува управляващият директор на МВФ, за това, че предупреждава за опасностите пред световната икономика. Добре е да се говори за рисковете, но самото говорене може да ни вкара в рецесия, посочва той. „Госпожа Лагард би трябвало да подбира по-внимателно думите си.”

Според Франц догодина немското стопанство ще постигне растеж от 0,5%, доакто прогнозата на неговата група през ноември сочеше ръст от 0,9%.

Повече от половината от компаниите в проучването заявяват, че тяхната ситуация остава добра - на практика без промяна спрямо лятното проучване въпреки рязкото увеличаване на напрежението в еврозоната, след като безпокойството обхвана по-големи икономики като италианската.

Очакванията на германските компании за идната година обаче са значително по-предпазливи. Макар повечето от тях да остават оптимисти по отношение на техния бизнес и износа през следващите 12 месеца, то цялостното доверие спада до най-ниското си ниво от над две години и под средната стойност за последното десетилетие, сочи изследването на DIHK.

Въпреки това според камарата няма масто за опасения, че износът запада. „Германските компании не са зависими само от един пазар. Двигателите на растежа в Азия, Латинска Америка и част от Източна Европа все още са непокътнати.”


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още