IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският натиск върху Европа може да се окаже нож с две остриета за страната

Oпитите за трансформация на силно задлъжнелите южноевропейски държави могат да засегнат конкурентоспособността на немската икономика, пише Bloomberg

16:00 | 20.12.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Опитите на Берлин да моделира Европа по свой образ и подобие могат да струват скъпо на германската експортна машина, пише Bloomberg.

Докато правителствата на редица страни, като Италия, Испания и Ирландия се опитват да убедят кредиторите си и канцлера Ангела Меркел, че са способни да овладеят дефицитите в балансите си, икономическите експерти търсят начини да възстановят тяхната конкурентоспособност.

Рискът за Германия, чийто износ съставлява почти половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, се състои в това, че опитите за трансформация на силно задлъжнелите южноевропейски страни могат да се окажат прекалено успешни.

Усилията на европейските правителства за понижаване на трудовите разходи могат да помогнат на Южна Европа да конкурира доминиращите позиции на германски корпорации като Siemens AG – най-голямата инженерна компания в Европа и автомобилопроизводители като Bayerische Motoren Werke (BMW) AG. 

„Истина е, че конкуренцията ще се увеличи. Ето защо и ние ще трябва да побързаме да подобрим ефективността си“, казва Волфганг Клемент, бивш германски икономически министър в правителството на канцлера Герхард Шрьодер.

„Опасенията ми са, че ставаме самодоволни на фона на всичките тези приказки, че германската икономика е силна“.

Федералната република, получила прозвището „болният човек на Европа“, след като пое тежестта от обединението си с Източна Германия, се превърна в главния икономически мотор на Стария континент и третия по големина износител в света след Китай и САЩ. Това беше постигнато чрез ограничаване на заплатите и диверсифициране на производството.

За 10-те години до 2010 г. цената на труда в Германия се е повишавала с два пъти по-бавен темп от този в Гърция, сочат данни на икономическият институт IMK в Дюселдорф. Ръстът на германския износ за същият период е бил средно 5,2%, а на този на Италия 3,1%.

Меркел притиска задлъжнелите страни да последват примера на Германия и да приложат мерки за насърчаване на растежа и понижаване на дефицитите.

„По-скоро бих се фокусирала върху подобряването на конкурентоспособността в Европа, отколкото непрестанно да се притеснявам за спасителните програми“, заяви Меркел през март. „Нашата задача е конкурентоспособността в цяла Европа да се подобри“.

През последното десетилетие темпът на повишаване на цената на труда в абсолютно всички страни от еврозоната е бил по-бърз от този в Германия. Германските трудови разходи са се повишавали средно с 1,7% на година. В Португалия този ръст е бил 2,9%, в Италия 3,2%, в Гърция 3,4%, а в Испания 4,1%, разкриват данни на IMK, базирани на информация от Евростат.

“Като вземем под внимание слабия ръст на заплатите в Германия през последните години, все още имаме известно предимство“, казва Тило Хайдрих, икономист на Deutsche Postbank AG. В средносрочен план обаче, конкуренцията ще се увеличи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Патилански , точно Германия не знае какво иска - те просто са задлъжнели неимоверно заемайки пари от Азия и кой ли не и са ги раздали на недисциплинираните страни , както ги наричат сега. Беше им безкрайно удобно те да са те да са недисциплинирани , защото ако не бяха износът на Германия отдавна да беше почнал да пада и икономическата и машина да потъва , а безработицата съответно да расте.Сега като кредитор прокараха своя интерес - Меркел затова твърдеше , че дълговете ще се връщат. Ще се върнат на куково лято , тези страни не могат да ги заработят парите които и дължат и освен това варианта да и ги върнат в активи също е умряла риба. Единственния изход е ЕЦБ да плати дълговете , а еврото да се обезцени..еврооблигациите така както ги лансират са пълна пародия на финансова дисциплина , облигации трябва да може да издава само ЕЦБ и еврото трябва да спре да е валута на държавите , а да бъде валута на ЕЦБ..на политиците това не им харесва , защото няма да могат да финансират социалното..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Понижаването на стандарта в южните страни ще повиши тяхната конкурентна способност спрямо Германия? Не забравяйте че точно тези южни страни ще бъдат " изкупени "от Германия - така че на където и да погледнеш Германия ще контролира положението и няма никакво намерение да се отказва . А мисля че и в Германия мислят как да пестят и подобряват показателите. Защото интригата не е между Германия и юга а между ЕС и Азия .Това е бъдещето и немците са го прозряли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ясно се вижда вече цялата кухота на книжно-паричната система. Какво е еврото? Една хартийка. Какво е доларът? Също една хартийка. Едното подскача спрямо другото, под влияние на гръцката драматургия. Това е абсурд. Едни истински пари не могат да се влият в стойността си от подобни глупости. Истинските пари са много по-силни и от Гърция, и от Италия, и дори от Германия. Парите имат собствена стойност и политиците се съобразяват с тях. Тези трусове по пазарите само доказват, че това вече не са пазари, а са просто индикатори на консулвии на саморазрушаващи се икономики, а пари необезпечени със злато са просто шарени хартийкиЕто защо, новите правителства няма да донесат ново щастие на Гърция и Италия. Нито пък еврото ще бъде спасено. На него му предстои или изчезване за 1 нощ като Титаник, когато Германия си върне марката или инфлация и девалвация чрез печатане на пари....Англичаните това е "троянският кон" на САЩ в Европа. Но ако си мислят че ще им се размине, много се лъжат, торнадото което идва ще отнесе и острова на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Кралят е гол - еврото също!!! Трябва да си луд за да вярваш във валутата на един измислен съюз'',който освен всичко си няма и централна банка! Германия ще напусне еврозоната, но по този начин няма да спаси Еврото, а ще даде най- мощният тласък за разпадането на ЕС. Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ангела Меркел и нейното правителство с основание се опасяват, че така страните най-големи длъжници ще престанат да бъдат принудени и стимулирани да сложат в ред финансите си. Но в това начинание с еврооблигациите се крие смисълът на европейската солидарност. Берлин се опасява, че еврооблигациите ще превърнат еврозоната в трансферен съюз и Германия без край ще трябва да подкрепя слабите икономики. Германия обаче трябва да промени позицията си, в противен случай с еврото е свършено. Но тъй като на Германия и писна вече, следователно и еврото ще отиде в историята, съвсем скоро....Капиталистът заради получаването на приходи е готов на всякакво престъпление (Карл Маркс).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още