fallback

Европейският банков регулатор ще създаде правила за бонусите на мениджърите

Правилата ще бъдат задължителни и ще бъдат включени в законодателството на ЕС

17:26 | 05.01.12 г.

Споразумение за задължителни правила за ограничаване на прекалено високото заплащане на мениджърския състав във финансовите институции ще бъде основен приоритет за Европейския банков регулатор (European Banking Authority – EBA) през следващите 2 години, се посочва в неговата работна програма, на която се позовава Ройтерс.

„Кризата показа, че вредните финансови стимули могат да доведат до поведение с по-висока склонност към риск“, се посочва в съобщение на ЕВА.

През януари 2010 г. регулаторът въведе ръководни принципи, а сега ще събере данни за подготвянето на проект за задължителни правила, които ще развива през 2012-2013 г. в опит да реализира „политики за стабилно заплащане“.

От ЕВА посочиха, че основната му регулаторна цел е да играе водеща роля в създаването на кодекс с общи правила за европейската банкова система. Съществена част от нея ще бъде изработването на около 200 правила и други разпоредби, основно през тази година, с цел въвеждане на европейско законодателство (в процес на одобрение), което да принуди банките да притежават повече капитал и ликвидност, както и да въведе изискуема норма на ливъридж. „Базирайки се на наличните положения в ЕВА и националните власти, очаква се не всички дейности да бъдат поети без допълнителни човешки ресурси в ЕВА, каквото е настоящото предложение“, отбелязват от регулатора.

Очаква се Европейската комисия да публикува през следващите няколко седмици своя отложен проектозакон за преодоляване на банковата криза.

„В контекста на предотвратяване на кризата и нейното преодоляване се очаква ЕВА да определи допълнителни технически стандарти, но също така и да координира и където е подходящо да участва активно в управлението на кризисни събития, обхващащи повече от една държава“, се казва още в съобщението на регулатора.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още