IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата продължава да влияе негативно върху данъчните приходи в Европа

Делът на данъците в БВП на ЕС и еврозоната е най-нисък от 1995 г. насам, показват данни на Евростат

09:00 | 07.01.12 г.
Кризата продължава да влияе негативно върху данъчните приходи в Европа

Икономическата криза продължава да влияе върху размера на приходите от данъци в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната. През 2010 г. съотношението между приходите от данъци и брутния вътрешен продукт (БВП) и на ЕС, и на еврозоната се е понижило до най-ниското си ниво от 1995 г. насам и все още е под нивата отпреди кризата.

Данни на европейската статистическа служба Евростат показват, че през 2010 г. съотношението между приходите от данъци и БВП на ЕС е намаляло с 1% спрямо нивото отпреди кризата до 39,6%. За еврозоната намалението е също с процент до 41,2% през 2010 г.

Има различни причини, заради които делът на данъчните рпиходи в БВП може да варира през годините, посочват от Евростат. Като цяло обаче измененията се дължат на промените в икономическата активност, нивата на заетост и безработица, продажбите на стоки и услуги и т. н., както и на поправките в данъчното законодателство.

В тази връзка финансовата и икономическа криза оказва сериозно влияние върху съотношението между приходите от данъци и БВП, тъй като държавите от ЕС масово приеха строги мерки за икономии.

Статистиката показва, че сътношението се е свило в 14 от държавите от Еврообщността, но се е увеличило в 13 от тях. Най-голям спад е регистриран в Унгария и Литва, а най-голям ръст – в Испания.

В абсолютно изражение приходите от данъци в ЕС и еврозоната са намалели през 2008 и 2009 г. за първи път от 1995 г. насам, посочва Евростат. Леко възстановяване започва да се наблюдава от 2009 и 2010 г., но ефектът от фискалните мерки се отлага във времето, отбелязват от евростатистиката.

Възстановяването на приходите от данъци е по-осезаемо в държавите от ЕС като цяло, отколкото в страните от еврозоната.

Експертите наблюдават увеличаване на дела на данъците от труд в данъчните приходи в периода 2008-2009 г. Висок е и делът на данъците върху доходите, експорта и продукцията.

Евростатистиката показва, че България е страната в ЕС с най-ниско съотношение между приходите от данъци и БВП. През 2010 г. то е било 27,4%. Най-високо е било съотношението през 2007 г. - 33,3%.

Най-висок дял на данъчните приходи в БВП е отчетен в Дания – 48,5% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още