IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може и да отложи налагането на петролно ембарго на Иран

Петролното ембарго е реална опция, стига то да бъде въведено постепенно и да изключва доставките, които служат за изплащане на милиардния дълг на Иран към Eni, посочва италианският премиер

21:01 | 06.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>В Иран продължават протестите срещу САЩ и западните съюзници. Снимка: Ройтерс</em></p>

В Иран продължават протестите срещу САЩ и западните съюзници. Снимка: Ройтерс

Европейско ембарго върху петролните доставки от Иран вероятно ще бъде наложено поетапно, за да бъдат защитени страните с най-голяма зависимост от ирански петрол в общността, посочва официален европейски представител, цитиран от Bloomberg.

Външните министри на Европейския съюз (ЕС) се съгласиха да наложат ембарго върху вноса на ирански петрол на срещата си на 30 януари в Брюксел, като в момента работни групи уточняват детайлите за това как точно ембаргото ще бъде наложено, посочва източникът на Bloomberg, пожелал анонимност поради конфиденциалността на разговорите.

Страните с най-голяма зависимост от ирански петрол, включително Италия, Гърция и Испания изразиха опасения за това какво ще се случи със съществуващите договори, след като ембаргото бъде наложено. Поетапното прилагане на санкциите би помогнало в крайна сметка губещият да се окаже Иран, а не европейските страни, посочва източникът.

Франция, Германия и Великобритания настояват за налагане на ембарго, което да увеличи натиска върху иранската ядрена програма, съобщава източникът, като допълва, че принципно съгласие за налагане на ембарго е постигнато с всички 27 страни членки от ЕС.

Италианският премиер Марио Монти заяви, че ембаргото трябва да изключва суровият петрол, продаван от Иран за изплащането на иранските дългове към най-голямата италианска нефтена компания Eni SpA.

„Петролното ембарго е реална опция, стига то да бъде въведено постепенно и да изключва доставките, които служат за изплащане на милиардния дълг на Иран към Eni“, посочва Монти в интервю за френския всекидневник Le Figaro.

Италия получава 13% от петролните си доставки от Иран, изтъква Монти. Това я прави по-уязвима от други европейски страни. За сравнение едва 3% от доставките на петрол за Франция идват от ислямската република.

Гърция, която през първата половина на 2011 г. е разчитала на 14% от петролните си доставки от Иран, се е съгласила да подкрепи евентуалните санкции, след като през декември ги блокира, съобщава пожелал анонимност представител на гръцкото правителство.

На 31 декември САЩ затегнаха санкциите срещу Иран и американският президент Барак Обама призова Европа да направи същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още