IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масово орязване на бонуси въпреки съпротивата на европейските банкери

Тенденцията е бонусите да намаляват за сметка на основните заплати, тъй като обикновено не се оправдават, коментира анализатор

16:50 | 10.02.12 г. 1
Масово орязване на бонуси въпреки съпротивата на европейските банкери

„Бонусите бяха изплатени на индивидуална основа и смятаме, че сме възнаградили всички според представянето“, заяви Том Наратил, главен финансов директор в UBS.

Това се случва отчасти защото много борсово търгувани компании начело с банките се насочват към различни модели на заплащане.

„Тенденцията, която започна преди около година, е, че значението на бонусите ще намалее, така че това, което направиха много инвестиционни банки, бе да увеличат доста сериозно основните заплати. Налице е натиск заради обстоятелството, че бонусите не се оправдават, така че пакетът с възнагражденията бе преработен“, заяви Ашок Шах, главен инвестиционен директор в London & Capital.

Същевременно много банки намалиха броя на правоимащите. Компаниите все по-често възприемат дългосрочни схеми, в които служителите не могат да осребрят акциите, предоставени им като част от техния бонус, преди да изтекат 3 или повече години от момента, в който са ги получили, заяви Джилиън Чапман, партньор в Linklaters, специализирал мотивация на персонала.

„Ако компанията казва „Можем да сложим това нещо в кутия и си запазваме правото да си го вземем обратно, когато пожелаем“, нещата могат да изглеждат нечестни“, смята Чапман. „То не е просто свързано с представянето – тогава бонусите могат да бъдат променяни, ако политическата среда се смени“, добавя тя.

Чапман предупреди, че Великобритания рискува да изгуби талантливите си мениджъри, които биха отишли в САЩ, континентална Европа или Азия, ако законодателството ѝ за възнаграждението на персонала стане неконкурентоспособно.

„През следващите няколко месеца се очакват нови правила. Рискът сега е, че са налице високи очаквания за промени“, смята тя.

Намаляването на средствата за бонуси може да бъде и вратичка в закона. Германската Commerzbank в момента се защитава по дело, заведено от нейни служители след закупуването на Dresdner Bank, които твърдят, че банката трябва да спази обещанието си за изплащане на бонуси на обща стойност 400 млн. евро за 2008 г.

„Нарушихме обещанието си защото това бе необходимо, като се имат предвид обстоятелствата. Точно това трябваше да направим“, заяви Мартин Блесинг, главен изпълнителен директор на Commerzbank пред лондонски съд през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Vinagi Gol
преди 12 години
какви бонуси, какви пет лева. кой ги плаща в края на краищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още