IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти: През 2013 г. ще имаме балансиран бюджет

И без допълнително затягане на коланите Италия можела да изпълни бюджетната си цел

21:56 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мариано Рахой (вляво) и Монти преди срещата им в Рим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой (вляво) и Монти преди срещата им в Рим. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Марио Монти счита, че страната му може да постигне балансиран бюджет през 2013 г. и без допълнителни мерки за затягане на бюджетните разходи. И ревизираната от Европейската комисия (ЕК) прогноза за икономиките на страните в ЕС няма да застраши целта, заяви Монти днес.

„Нашият проектобюджет е консервативен“, заяви премиерът след срещата си с испанския си колега Мариано Рахой. „Целта остава балансиран бюджет през 2013 г., нови спасителни пакети не са нужни“. ЕК предвижда италианската икономика да се свие през тази година с 1,3%. Правителството на страната разчита на скромен ръст от 0,4%.

Монти отказва и нови стимулиращи пакети. Серия от закони за дерегулация, които през тази седмица щели да се обсъждат в Европейския парламент, щяла да е достатъчна за стимулиране на икономиката. „Ние виждаме, че няма нужда от стимулиращи растежа мерки", заяви Монти.

Заедно с испанския си колега Рахой двамата премиер заявиха, че възнамеряват да работят в близко ътрудничество по търсенето на начини за стимулиране на икономическия растеж, включително чрез реформи на трудовия пазар.
„Италия и Испания са две страни, които са естествено близки (...) тясно свързани от икономическа гледна точка", каза Монти на съвместната пресконференция с Рахой в Рим.

Правителствата на Италия и Испания, които са съответно третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната, могат "да се учат едно от друго в опитите за борба с проблеми като слабия растеж", допълни италианският премиер.

Срещата на двамата премиери в деня, в който в Брюксел бяха обявени данни, според които Италия и Испания имат най-лошите прогнози за растеж през 2012 година, отбелязва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още