IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма риск за инфлацията в еврозоната, нито минимален праг за лихвите на ЕЦБ

Спредовете по облигациите на страните от еврозоната бяха занижени преди кризата, а сега може би са преувеличени, коментира централен банкер

12:25 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Няма риск за инфлацията в еврозоната, нито минимален праг за лихвите на ЕЦБ

Средносрочните и дългосрочните инфлационни очаквания в еврозоната съвпадат, а Европейската централна банка (ЕЦБ) никога не е залагала минимален праг за основния си лихвен процент, посочва Ерки Лииканен, член на борда на директорите на институцията, цитиран от CNBC.

ЕЦБ винаги ще остане фокусирана върху ценовата стабилност, тъй като това е единственото й задължение. Що се отнася до инфлационните очаквания за момента „нямаме особени опасения“, допълва той. „Няма риск от инфлация“.

Някои анализатори настояват, че ЕЦБ има заложен минимален праг за основната си лихва, която през декември беше понижена до рекордно ниския 1%, както и че централните банкери нямат намерение да я свалят допълнително.

„Никога не сме казвали подобно нещо – че има заложен минимален праг на лихвата. Сигурен съм, че никога няма да го кажем. Не съществуват тактически пречки да свалим лихвата допълнително, но разбира се всичко зависи от анализа на икономическата ситуация, както и от този на валутната и кредитната ситуация. От друга страна, колкото повече се доближаваме до нулевата лихва, възможностите стават по-ограничени. Това се вижда съвсем лесно“, коментира Лииканен.

Ликанен, който е и управител на финландската централна банка изтъква, че през първите години след създаването на валутния съюз, пазарите са подценявали рисковете в еврозоната, както и че спредовете по облигациите на отделните страните никога няма да бъдат толкова малки, колкото преди кризата.

„Когато валутният съюз беше създаден за мен беше голяма изненада, че спредовете се стопиха, въпреки че никоя от страните не се преобрази за една нощ просто защото въведе еврото“, казва Лииканен.

„Исторически погледнато това свиване на спредовете се оказа прекомерно. В бъдеще вероятно ще кажем, че и днешното им разширяване, което е реакция на кризата, също е прекомерно“, допълва той.

„В обозримо бъдеще не очаквам отново да станем свидетели на толкова малки спредове. Пазарите ще оценяват представянето на всяка страна поотделно“, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още