IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се подготвя за затваряне на ликвидните шлюзове

Членове на управителния съвет на банката се надяват вторият аукцион за 3-годишни кредити за банките да се окаже и последен

19:00 | 21.02.12 г. 3
ЕЦБ се подготвя за затваряне на ликвидните шлюзове

Европейската централна банка иска второто ѝ предлагане на евтино дългосрочно финансиране да бъде и последно, прехвърляйки отново върху правителствата бремето за осигуряване на дългосрочното бъдеще на еврозоната, съобщава Ройтерс.

Влиятелни членове на управителния съвет на финансовата институция тайно се надяват търсенето на аукциона на 29 февруари да остане под 1 трилион евро, очаквани от част от експертите, като по този начин подкрепя становището им, че този търг трябва да е последен.

Източници от централни банки заявиха, че се притесняват търговските банки да не се окажат прекалено зависими от фондовете на ЕЦБ, ликвидирайки стимула за възстановяване на кредитирането помежду си.

Финансовата институция предложи за пъри път 3-годишни кредити при лихва от 1% през декември, за да предотврати замразяването на междубанковото кредитиране, заплашващо с много по-сериозно влошаване дълговата криза в региона. Банките се струпаха, за да се възползват от предложението, напълвайки касите си, а президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че е бил избегнат „голям кредитен крах“.

Някои европейски длъжностни лица се надяваха, че ЕЦБ ще продължи да подкрепя икономиката и с поредица от допълнителни аукциони за евтини средства, известни и под името „операция за дългосрочно рефинансиране“.

ЕЦБ обаче иска да запази напрежението върху правителствата, за да подобри защитата на еврозоната чрез по-добрите им икономически политики и чрез подкрепата им за „огневата мощ“ на Европейския механизъм за стабилност, който ще започне да действа от средата на тази година.

Осигуряването на лесен достъп за банките до милиарди евро за 3 години предполага и риск от подхранване на кредитна експанзия, като някои цетрални банкери се притесняват, че това може да ускори инфлацията.

Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
Печатниците са единственото, временно спасение за фалиралия икономически модел на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mr_crash
преди 12 години
значи да чакаме следващия пик на Кризата след 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
.... както корабокрушенец утолява жаждата с морска вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още