IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: ЕЦБ не може да оздрави „неадекватния“ ЕС

Ликвидността, осигурена от централната банка, печели време, но в дългосрочен план единственият изход за еврозоната е растежът, смята ръководителят на Pimco

12:03 | 01.02.12 г.
Бил Грос: ЕЦБ не може да оздрави „неадекватния“ ЕС

Европейската централна банка няма да разреши дълговата криза в еврозоната, докато Европейският съюз се държи като „неадекватно“ семейство“, заяви основателят и главен съизпълнителен директор на Pimco Бил Грос пред CNBC.

Основният проблем е разделението между северна и южна Европа – северните държави имат малък дълг и са износно ориентирани, докато съотношенията на дълга на южните икономики са високи и те са базирани главно на вътрешно потребление, твърди Грос.

„Мисля, че неспособността им да се измъкнат от тази усмирителна риза е техният основен проблем“, добави той.

Според него последната среща на високо равнище на лидерите на ЕС не е дала съществен принос за разрешаването на проблемите на еврозоната. „16-тата среща на високо равнище на ЕС бе всичко друго освен приятна“, убеден е Грос.

По думите му Гърция и Португалия са във „все по-голямо очакване на смъртното наказание ... а Меркел говори за мерки на строги икономии“. „Това неадекватно европейско семейство просто си остава такова“, категоричен бе той.

Главният съизпълнителен директор на Pimco посъветва инвеститорите да стоят далеч от държавните облигации на страните от еврозоната, обявявайки, че спадът в доходността през последните седмици се дължи основно на мащабното вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка чрез операцията за дългосрочно рефинансиране от декември, когато банки от еврозоната получиха 489 млрд. евро под формата на 3-годишни кредити при 1% лихва.

„В Pimco по принцип придаваме по-малка тежест на южноевропейските държави“, подкрепи твърденията си той. „Последните няколко седмици бяха отражение на ликвидността, осигурена от операцията за дългосрочно рефинансиране. Подозираме, че италиански банки изкупуват италианския дълг“, подчерта Грос.

„В края на краищата ще е необходима доста ликвидност от тази и бъдещи операции за дългосрочно рефинансиране, за да бъде стабилизирана Италия, за да бъда стабилизирана Испания и да тръгне напред“, добави той.

Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още