IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: ЕЦБ не може да оздрави „неадекватния“ ЕС

Ликвидността, осигурена от централната банка, печели време, но в дългосрочен план единственият изход за еврозоната е растежът, смята ръководителят на Pimco

12:03 | 01.02.12 г.
Бил Грос: ЕЦБ не може да оздрави „неадекватния“ ЕС

Основателят на Pimco обаче предупреди, че процесът крие рискове. „Той осигурява ликвидност и отлага нещата за най-малко 3 години ... Той със сигурност позволява на онези банки да купуват и да подкрепят съответните държави“, обясни той.

В дългосрочен план обаче „няма реален изход за еврозоната, освен да постигне ръст“, смята Грос.

„Някой може да реши, че германските държавни облигации са леко надценени“ заради евентуална криза в южната част на континента, с която Германия е свързана, отбеляза той.

Португалия, която през тази седмица отново влезе в обсега на прожекторите, след като инвеститорите прецениха, че може да последва съдбата на Гърция, е притеснение за Грос, който изтъкна, че нейните държавни облигации се подкрепяни от ЕЦБ. „Днес малки количества португалски облигации бяха изкупени от ЕЦБ и може би това донякъде помогна срещу повишаването на доходността по 10-годишните облигации“, посочи той.

Главният съизпълнителен директор на Pimco не очаква американският Федерален резерв да обяви решение за предприемане на трети кръг по вливане на ликвидност на следващото си заседание, но според него това ще се случи „със сигурност преди края на юни, когато приключва „Операция Туист“, визирайки продажбата на краткосрочни американски държавни облигации и закупуването на дългосрочни с цел понижаване на доходността по дългосрочните.

В момента частните инвеститори нямат стимул да купуват американски държавни облигации и централните банки ще трябва да продължат да подкрепят своите правителства, докато честният сектор не се завърне, твърди той.

„Смятаме, че доходността е много ниска и непривлекателна от историческа гледна точка ... най-добрата идея в САЩ би била закупуването на ипотечен дълг“, повтори Грос позицията си от последните няколко месеца. „Ще закупим ипотечен дълг с 2-3% доходност като заместител на държавните облигации и съкровищните бонове“, обяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още