IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко голяма ще бъде следващата ликвидна инжекция на ЕЦБ?

Евтините заеми на централната банка подкрепиха фондовия пазар, но ефектът върху реалната икономика все още не е осезателен

13:19 | 09.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Колко голяма ще бъде следващата ликвидна инжекция на ЕЦБ?

Втората дългосрочна ликвидна инжекция на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да достигне 1 трлн. евро, прогнозират анализатори, цитирани от CNBC.

Първоначалните очаквания за предстоящия на 29 февруари аукцион на евтини дългосрочни кредити за европейските банки (LTRO -  Long Term Refinancing Operations) бяха, че финансовите институции ще изтеглят едва 100 млрд. евро. През последните седмици обаче, след като успехът на първоначалния аукцион проведен през декември стана очевиден, тази прогноза беше ревизирана нагоре.

Проведеният през декември аукцион подкрепи "бичето" настроение на фондовия пазар, тъй като увеличи количеството евтини пари в обращение. Изпълнителният директор на банката Франческо Пападия дори предложи, че след операцията ЕЦБ може да обяви, че „мисията е приключена“.

И все пак, ефектът от действията на централната банка върху реалната икономика все още не е осезателен. Банките закърпиха балансите си, но отпуснатите на потребителите и бизнеса нови кредити остават оскъдни.

„Надеждата е, че кредитирането ще се отпуши“, казва Кристел Аранда-Хасел, директор за Европа на Credit Suisse. Според нея, при втория аукцион ще бъдат изтеглени около 500 млрд. евро.

„Проблемът с кредитирането не е само в предлагането. Търсенето също не е на нормалните си нива и централната банка не може да направи много по този въпрос. Ако притискате страни от еврозоната да затягат бюджетната си дисциплина, тогава имате проблем“, допълва тя.

Въпреки че сумата от 489 млрд. евро, предоставена от ЕЦБ под формата на 3-годишни свръх евтини заеми, представлява най-голямата операция за рефинансиране, която централната банка някога е предприемала, това донякъде е подвеждащо.

Теглейки 3-годишните кредити банките понижиха експозицията си към традиционните програми за рефинансиране на ЕЦБ, както и към 3-месечните LTRO. Така нетната подкрепа от страна на ЕЦБ достигна едва 210 млрд. евро.

Това което ще получим „като нови пари“ определено ще бъде доста повече в сравнение с декември, казва Аранда-Хасел. Според нея нетното увеличение на експозицията на ЕЦБ през февруари ще достигне около 350 млрд. евро.

Все още не е напълно ясно кои активи могат да бъдат използвани като обезпечение, както и дали ЕЦБ ще приема като обезпечение активи с още по-ниско качество.

Основен въпрос е дали кредитите за малкия и средния бизнес могат да се използват като обезпечение. Страховете на анализаторите са, че ако експозицията към тези заеми се повиши значително, те могат да се окажат потенциално опасни ако не бъдат изплатени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още