IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предлага европейски гербов налог

Идеята се разглежда като междинна стъпка до приемането на общ европейски данък върху финансовите транзакции

11:58 | 31.03.12 г.
<p>
	<em>Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Страните от Европейския съюз (ЕС) да въведат гербов налог по примера на Великобритания, ако не могат да се споразумеят за данък върху финансовите транзакции, предложи германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ДПА.

В последно време обсъжданията на данъка "Тобин", наречен официално данък върху финансовите транзакции, показват, че "постигането на компромис ще отнеме време", сочи документ, който Шойбле е разпространил сред колегите си от ЕС на срещата в Копенхаген.

За да бъде преодоляна безизходицата, в документа се предлага междинна стъпка, така че ЕС да може да изпълни ангажимента си от 2011 година да "стигне до резултат по този въпрос до пролетта на 2012 година".

"Тази първа стъпка трябва (...) да е сходна с британския гербов налог" и неотдавна приетия по негов модел френски данък върху финансовите транзакции, се допълва в предложението.

"Това ще наложи данък, дължим при всички транзакции, включващи акции на корпорации на фондовата борса, като облагането ще става според мястото, където корпорацията е регистрирана", се посочва също в документа.

Блокираното предложение на Европейската комисия (ЕК) за данък "Тобин" обхваща също облигациите и дериватите, по които преговорите обаче не бива да приключат, се допълва в предложението.

При всички случаи "преговорите по предложението на Комисията за единна система не би трябвало да бъдат изоставени или отхвърлени", се посочва в текста.

Европейският комисар за митническата и данъчна политика и борбата с измамите Алгирдас Шемета приветства компромисното предложение на Шойбле като конструктивен принос към дебатите.

Идеята за данък върху финансовите транзакции витае от години, но набра сила след финансовата криза от 2008-09 г.

През септември 2011 г. ЕК представи проект за данък върху финансовите транзакции за целия ЕС, които да подпомогне бюджета на ЕС.

Девет страни, сред които Германия и Франция, защитават инициативата. Други като Великобритания обаче се противопоставят, тъй като се опасяват, че това ще накара финансовите компании да се оттеглят от Европа.

Великобритания и Швеция блокираха идеята с аргумента, че ще бъде неефективно и дори контрапродуктивно, ако данъкът не бъде въведен в световен мащаб - нещо което е малко вероятно да се случи, като се има предвид позицията на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още