IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху банковите сметки на германци в Швейцария може да нарасне до 41%

По този начин се възстановява справедливостта и се запазва равенството между германските данъкоплатци, убеден е финансовият министър Волфганг Шойбле

17:02 | 05.04.12 г.
Данъкът върху банковите сметки на германци в Швейцария може да нарасне до 41%

Представители на Германия и Швейцария днес подписаха допълнителен протокол към споразумението от 21 септември 2011 г., който въвежда по-тежки правила за данъчното облагане на банките на германци в швейцарски банки, съобщиха от пресслужбата на германското министерство на финансите, цитирани от РИА Новости.

Според новите правила данъкът върху вложенията по сметката може да достигне до 41%.

Споразумението, подписано през 2011 г., регулира сътрудничеството между двете страни в областта на данъците и финансовите пазари. Подписаният днес протокол предвижда увеличаване на данъка върху депозитите и вместо между 19% и 34%, сега достига между 21% и 41%.

Документът предвижда и облагане с данък „наследство“ в размер на 50% от сумата по сметката.

Според германския министър на финансите Волфганг Шойбле по този начин „се възстановява справедливостта“.

„Така равенството между германските данъкоплатци се запазва независимо от това дали състоянието им се намира в Германия или в Швейцария“, посочи Шойбле.

Протоколът обаче трябва да бъде одобрен от германския парламент и от Бундесрата, в който заседават представители на отделните провинции. Ако това се случи, протоколът ще влезе в сила от 1 януари 2013 г.

Германия многократно се е оплаквала от нежеланието на швейцарските органи да предават информация за лица, отклоняващи се от плащането на данъци. Немските данъчни органи предполагат, че германци разполагат с общо 200 млрд. евро в швейцарски банки, върху които не са платени данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още