IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания скърби за предприемач-икона

Патронът на конгломерата AP Møller-Maersk почина на 98-годишна възраст

12:20 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арнолд Мерск Мак-Кини Мюлер. <em>Снимка: Wikimedia, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Арнолд Мерск Мак-Кини Мюлер. Снимка: Wikimedia, лиценз: Creative Commons

Отиде си един от най-големите предприемачи на Дания. Арнолд Мерск Мак-Кини Мюлер, патриарх на AP Møller-Maersk, почина в понеделник на възраст от 98 години в болница в Копенхаген.

Веднага след съобщението за кончината му акциите на индустриалния конгломерат поскъпнаха, тъй като инвеститорите се надяват за промяна в корпоративната стратегия. Миналия четвъртък Мюлер се появи на годишната среща на акционерите на датската компания.

Мюлер беше най-богатият и влиятелен датски бизнесмен, пише Wall Street Journal. От 1965 г. насам той беше начело на концерна, чието ръководство пое след смъртта на баща си, основателя на Maersk - Арнолд Петер Мьолер.

През 1993 г. предприемачът се оттегли от всекидневния бизнес. Начело на надзорния съвет обаче той остана до 2003 г., когато вече беше на 90 години. Като председател на семейната фондация Maersk, която държи повече от 50 на сто от акциите от клас А с право на глас в компанията, той упражняваше контрол и след това.

Очаква се сега управлението на фондацията да бъде поето от най-малката дъщеря на Мюлер, 63-годишната Ане Угла. Сега тя е заместник-председател на Надзорния съвет на A.P. Møller-Maersk.

Концернът е активен и в бизнеса с петрол и газ, и също така оперира Maersk Line, най-голямата в света компания за контейнерни превози. За Мюлер се твърди, че до последния момент е играел решаваща роля за решаването на всички по-важни въпроси за компанията. Той бе известен като човек, който се вкопчва към старите неща и с голямо убеждение е дебатирал нуждата концернът да се освободи от неосновния си бизнес, твърдят анализатори.

Във вторник акциите на Maersk се повишиха с 1,2% до 39 840 крони. По време на търговията обаче отчитаха ръст и от пет процента.

„Акциите се покачват, защото се спекулира, че смъртта на Мерск Мак-Кини Мюлер увеличава шансовете за структурни промени," казва Йеспер Кристенсен, анализатор в Alm Brand Bank. Инвеститорите вярват, че сега компанията ще успява да вземе по-лесно важни решения. Като възможности пред компанията се дискутира сплит на акциите или продажба на част от вторичния бизнес, като веригата магазини за търговия на дребно с хранителни стоки или на 20-процентния дял в най-голямата банка в Дания Danske Bank, заяви Кристенсен.

Смъртта на Мюлер намери обширно място в датските медии и огромна част от представителите на правителството, индустрията и културата поднесоха съболезнования. Кралица Маргарет, която в понеделник отпразнува своя 72-ри рожден ден, носеше черни одежди, когато отправи задължителното си поздравление за рождения си ден от балкона на двореца. Мюлер поддържаше близки отношения с кралското семейство и е единственият датски гражданин, който получи най-високото кралско признание - Ордена на слона.

"A.P. Møller-Maersk загуби предприемач с международен авторитет. Той беше човекът, на когото нашите компании трябва да благодарят, че концернът е сред водещите в света и може би най-големият в Дания“, заяви председателят на Надзорния съвет на Maersk Майкъл Прам Расмусен. До последния си дъх Мюлер е демонстирал „жив интерес към компанията и нейните служители“.

Новината за смъртта идва в труден за Maersk момнент. Изпълнителният директор Нилс Смедегард Андерсен е в болнични от няколко месеца. Той трябваше да се подложи на операция в края на миналата година след проблеми със сърцето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още