IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските автономни области ще надхвърлят целта си за дефицита и през 2012 г.

Данни от доклад на Фондацията за приложни икономически науки поставят под въпрос възможностите на правителството да изпълни годишната цел за бюджетния дефицит

20:58 | 04.05.12 г.
Испанските автономни области ще надхвърлят целта си за дефицита и през 2012 г.

17-те испански автономни области, които до голяма степен са отговорни за големия бюджетен дефицит на страната през 2011 г., се очаква да превишат целта си за дефицита и през настоящата година според доклад на Фондацията за приложни икономически науки (FEDEA), цитиран от AFP.

Данните от доклада поставят под въпрос целта на правителството да сведе бюджетния дефицит до 5,3% от брутния вътрешен продукт тази година.

"Автономните области са отговорни за две трети от общия дефицит" от 8,1% от БВП в края на 2011 година, доста над целта от 6%, отбелязва фондацията.

Консервативното правителство, дошло на власт в Испания през декември, впоследствие се ангажира с безпрецедентни мерки на икономии и обеща да достигне дефицит от 5,3% през 2012 година и 3% през 2013 година.

Наскоро кабинетът засили контрола над областите, които до края на април трябваше да представят план за бюджетно оздравяване, като в противен случай бюджетът им можеше да бъде поставен под прекия контрол на централното правителство.

След дефицита от 2,94% към края на 2011 година (вместо 1,3%), в края на 2012 година те трябва да сведат показателя до 1,5%. Но "предвид бюджетите, представени от областите, те ще приключат годината с дефицит от 2,2 на сто от БВП" или с 0,7 пункта над предвиденото, се казва в доклада.

"Всички региони ще излязат от набелязаните бюджетни дефицити, с изключение на три: град Мадрид (с дефицит от 0,8%), Ла Риохе (1%) и Галисия (1%)", продължават експертите на фондацията.

Най-зле според проучването ще се представят Кастилия - Ла Манча с дефицит от 4,9%, Мурсия - с 3,7%, Балеарските острови - с 3,4% и Валенсия - с 3,3%.

От федерацията отбелязват, че резултатите от доклада могат да претърпят корекции при реализиране на нови мерки и планове за уравновесяване на финансите.

Испания, която отново изпадна в рецесия през първото тримесечие на годината, се намира под натиска на европейските си партньори за оздравяване на държавните финанси, а пазарите остават притеснени за финансовото състояние на областите и банковия сектор.

Анализатори призовават правителството да направи всичко възможно, "за да дисциплинира регионите", се посочва още в доклада.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още