fallback

Европейските власти вече дискутират излизането на Гърция от еврозоната

Въпросът вече е обсъден от централните банкери на европейските държави

10:48 | 14.05.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната вече е в центъра на дебатите за дълговата криза в Европа. Европейските власти вече оценяват потенциалния ефект от оттеглянето на страната от валутния блок, пише Bloomberg.

Срещите между гръцките политически лидери, водени от президента на страната Каролос Папуляс, продължават и днес, но под сянката на категоричния отказ на крайнолявата СИРИЗА да участва в правителство на националното единство.

„Излизането на Гърция от еврозоната не е фатално, но не е и атрактивно“, коментира Патрик Хонохан, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По думите му напускането на валутния блок е „технически възможно“, но пак ще доведе до тежки последици за единната валута.

Централните банкери от европейските държави вече са обсъдили евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, призна подуправителя на Riksbank Пер Янсон.

Икономическият еврокомисар пък намекна, че еврозоната е много по-подготвена за излизането на Гърция, отколкото беше преди 2 години.

Днес започва срещата на финансовите министри на държавите-членки в еврозоната. Преди нея стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) не обмисля облекчаване на условията по спасителния план за страната.

„Не знам да се водят дискусии в Еврокомисията за каквито и да било нови концепции на програмата“, коментира нейният говорител Амадеу Алфатаж.

Очаква се представителите на Еврогрупата да вземат решение да не се изплащат нови пари на Гърция, докато не бъде съставено правителство.

Ако международните кредитори на Гърция вземат решение да спрат изплащането на траншовете по помощта за страната, страната ще остане без пари до началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още