fallback

Еврозоната официално се подготвя за напускането на Гърция?

Ройтерс разкрива, че работна група към министрите на финансите е отбелязала детайлите, на които всяка страна трябва да обърне внимание

17:05 | 23.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Официални представители на еврозоната се договориха, че всяка страна членка трябва да изготви индивидуален план за действие в случай, че Гърция реши да напусне валутния съюз, съобщават източници на Ройтерс.

Споразумението е постигнато в понеделник по време на конферентен разговор на работна група към министрите на финансите от валутния съюз.

Освен потвърждението на двама официални представители, Ройтерс разполага и с документ на страна от еврозоната, в който са отбелязани детайлите, на които всяка страна трябва да обърне внимание.

В работната група (Eurogroup Working Group - EWG) участват официални представители, които подготвят срещите на финансовите министри от еврозоната и изпълняват ролята на борд на директорите на временния европейски спасителен фонд (EFSF).

„EWG е съгласна, че всяка страна от еврозоната трябва да изготви план за действие, който да бъде приложен в случай, че Гърция напусне валутния съюз“, посочва един от запознатите с разговорите източници на агенцията. „До този момент на ниво еврозона не беше направено нищо поради страх от изтичане на информация“, допълва той.

Документът описва потенциалната цена за всяка отделна страна в случай, че Гърция напусне еврозоната. Официалните лица подчертават, че ако се стигне до там, „разводът с Гърция трябва де е приятелски“.

Ако Гърция реши да напусне, на страната може да бъде предоставена помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), се посочва още в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още