IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да даде на Испания още една година за постигането на бюджетните цели

Условието е правителството в Мадрид да обуздае "разточителните регионални власти" и да представи убедителен бюджетен план за следващите две години

10:13 | 31.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕС може да даде на Испания още една година за постигането на бюджетните цели

Европейските власти са готови да обмислят възможността за удължаване на срока, в който Испания да редуцира бюджетния си дефицит под 3%, с една година.

Това съобщи еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от FT.

Рен посочи, че срокът за свиването на дупката в испанската хазна може да бъде удължен до 2014 г., но при условие, че испанското правителство докаже, че може да „обуздае разточителните регионални власти“ и представи убедителен план за бюджета за следващата две години.

През миналата година бюджетният дефицит на Испания беше 8,9%.

Рен подчерта загрижеността на Брюксел заради невъзможността на Мадрид да възроди икономическия растеж и да се справи с проблемите в банковия сектор.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на свой ред неочаквано предложи да бъде създадена обща за банките в държавите от еврозоната схема за подкрепа на затруднени финансови институции.

Ако предложението на Барозу бъде прието, постоянният спасителен механизъм на еврозоната ще може директно да влива ликвидност в банките. В момента затруднените финансови институции трябва да се обръщат към националните правителства, като в повечето случаи рекапитализацията им води до повишаване на суверенните дългове, отбелязва изданието.

Барозу призова и за създаването на банков съюз с общ надзорен орган и общ фонд за спасяване на банки пред фалит. Преди време Германия блокира подобно предложение.

Барозу посочи, че лидерите на Европейския съюз трябва да се споразумеят за по-голяма икономическа и финансова интеграция, за да се гарантира стабилността на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Веднага след подписването на фискалния пакт, на ЕС му омекна инструмента и правим компромиси. Испания - следващата Гръция явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още