IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отхвърля испанския план за подкрепа на Bankia?

От Европейската централна банка са заявили, че планът може да наруши забраната за бюджетно финансиране в ЕС, разкрива Financial Times

11:34 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ отхвърля испанския план за подкрепа на Bankia?

Испанският план за рекапитализирането на четвъртата по пазарна капитализация кредитна институция в страната Bankia чрез непряк кредит от Европейската централна банка е бил безцеремонно отхвърлен като неприемлив от ЕЦБ, заяви европейски представител, цитиран от британския вестник Financial Times.

Новината за отказа идва, докато Испания е изправена пред нарастващи разходи за финансирането си от облигационните пазари, опитвайки се да убеди инвеститорите, че може да удържи проблемите в банковия си сектор, налегнат от лоши кредити в сектора на недвижимите имоти на стойност 180 млрд. евро.

Също вчера бе обявено, че управителят на централната банка на страната Мигел Анхел Фернандес Ордонес няма да довърши мандата си начело на финансовата институция, освобождавайки поста си в края на следващата седмица, или един месец предварително. Ордонес бе назначен от предишното испанско правителство и стана обект на засилващи се атаки от политици заради неуспеха си в предотвратяването на банковата криза в страната.

През уикенда Испания лансира нестандартната идея да рекапитализира Bankia чрез вливане на държавни облигации на стойност 19 млрд. долара в нейната компания-майка, които трябва да бъдат предоставени на ЕЦБ като гаранция за получаване на 3-месечен кредит. Това би ѝ позволило да избегне набирането на средствата на облигационните пазари, където бъдещите кредитори биха поискали твърде висока доходност.

От ЕЦБ са заявили на Мадрид, че Bankia има нужда от съответното вливане на капитал, но че плановете могат да нарушат забраната в Европейския съюз за „бюджетно финансиране“ (осигуряване на средства от централната банка директно за националните правителства), посочват двама европейски представители пред британското издание.

Отказът на ЕЦБ обаче изглежда само втвърдява настойчивостта на испанските власти, че единственото решение за кризата, тласнала разходите по заеманите от страната средства до неустойчиви нива, е ЕЦБ да се превърне в кредитор от последна инстанция за правителствата.

Високопоставени представители на правителството в Мадрид твърдят, че спасителните финансови пакети за Гърция, Ирландия и Португалия са се оказали пълна катастрофа и Испания няма да прави компромиси по отношение на отказа си да приеме подобна форма на вмешателство.

Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още