fallback

Ирландия решава за фискалния пакт днес

Дори ирландците да провалят новия европейски договор, ЕЦБ едва ли ще им спре спасителното финансиране, тъй като рискува "колективно самоубийство", пише АП

11:27 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Референдумът в Ирландия за фискалния пакт на Европейския съюз (ЕС) се провежда днес, пише АП. Ирландия е единствената европейска държава, която реши да подложи новия европейски договор на референдум, припомня агенцията.

Над 3,1 млн. ирландци имат правото да гласуват дали да бъдат приети новите по-строги правила за бюджетната дисциплина в Евросъюза. Ако ирландците кажат „не“ на фискалния пакт, достъпът на страната им до спасителните фондове на еврозоната ще бъде отрязан.

Избирателните секции в Ирландия отвориха тази сутрин в 7 ч. сутринта, като гласуването ще продължи до 22 ч. Преброяването на гласовете ще започне утре точно в 9 ч. Първите резултати вероятно ще бъдат обявени още в средата на петъчния ден.

Резултатите от последните проучвания на общественото мнение показват, че съотношението между привържениците и противниците на фискалния пакт сред избирателите в страната е 60:40. Заради ниската избирателна активност обаче резултатите от референдума са трудни за предвиждане.

Ройтерс припомня, че европейският фискален пакт може да бъде приет и да влезе в сила само след одобрението му от 12 държави-членки на ЕС. Отхвърлянето на новия европейски договор от Ирландия обаче ще подкопае една от ключовите инициативи на Европа – налагането на строга фискална дисциплина.

Евентуален фалит на Ирландия би бил катастрофален за Европа и банкрутът на Гърция би изглеждал като „пикник“, посочва Bloomberg.

Експозициите само на германските банки към ирландски дълг се оценяват на около 150 млрд. евро, а на британските – на около 180 млрд. евро.

Въпреки това има известна логика в това, че пазарите не изпитват нестабилност заради риска Ирландия да отхвърли приемането на фискалния пакт. Една от причините е именно огромният ирландски дълг, който държат европейските банки.

Дори само опасността от банкрут на Дъблин може да нанесе на банковия сектор в Европа и на Еврообщността непоправими щети. Затова пазарите смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да накаже Ирландия, като й прекъсне достъпа до спасително финансиране, тъй като това би било равнозначно на колективно самоубийство, посочва агенцията.

Втората причина е, че Ирландия не е Гърция. Начините, по които двете държави се борят с кризата, се различават съществено. Ирландия беше една от първите държави, засегнати от икономическите сътресения и се наложи да спасява банките си. Заради спасителната помощ, която получи от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) Ирландия беше и една от първите държави, които затегнаха публичните разходи и започнаха да прилагат мерки за икономии.

Ирландия реагира изключително бързо на кризата, като пристъпи към повишаване на данъците и орязване на държавните разходи. Вече пета поредна година страната поддържа приетите мерки за икономии и е далеч от постигането на икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още