IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският фискален пакт бе подписан от 25 държави-членки на ЕС

Само Великобритания и Чехия не подкрепиха споразумението за по-строга бюджетна политика

12:06 | 02.03.12 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и италианският премиер Марио Монти по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и италианският премиер Марио Монти по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Общо 25 от 27-те държави-членки на Европейския съюз са подписали новия фискален пакт, който установява строги правила за размерите на бюджетните дефицити и дълговете на държавите-членки, съобщи агенция Dow Jones.

Към документа не се присъединиха само Великобритания и Чехия.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че пактът е необходимо условие за възстановяването на стабилността и растежа в Европа.

“Ние за първи път правим това, което е необходимо за осигуряването на растеж в Европа”, каза Меркел по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой на свой ред заяви, че пактът ще има дълбоко и дълготрайно влияние върху политиките и ще помогне за предотвратяване на повторна дългова криза. Той призова лидерите на ЕС бързо да убедят националните парламенти и гласоподавателите да ратифицират пакта.

Засега само Ирландия официално съобщи, че ще организира референдум във връзка с ратификацията на фискалния пакт.

Достъпът до спасителни средства на страните от региона, които не ратифицират споразумението, ще бъде спрян през пролетта на 2013.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още