IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия решава за фискалния пакт днес

Дори ирландците да провалят новия европейски договор, ЕЦБ едва ли ще им спре спасителното финансиране, тъй като рискува "колективно самоубийство", пише АП

11:27 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ирландия решава за фискалния пакт днес

Референдумът в Ирландия за фискалния пакт на Европейския съюз (ЕС) се провежда днес, пише АП. Ирландия е единствената европейска държава, която реши да подложи новия европейски договор на референдум, припомня агенцията.

Над 3,1 млн. ирландци имат правото да гласуват дали да бъдат приети новите по-строги правила за бюджетната дисциплина в Евросъюза. Ако ирландците кажат „не“ на фискалния пакт, достъпът на страната им до спасителните фондове на еврозоната ще бъде отрязан.

Избирателните секции в Ирландия отвориха тази сутрин в 7 ч. сутринта, като гласуването ще продължи до 22 ч. Преброяването на гласовете ще започне утре точно в 9 ч. Първите резултати вероятно ще бъдат обявени още в средата на петъчния ден.

Резултатите от последните проучвания на общественото мнение показват, че съотношението между привържениците и противниците на фискалния пакт сред избирателите в страната е 60:40. Заради ниската избирателна активност обаче резултатите от референдума са трудни за предвиждане.

Ройтерс припомня, че европейският фискален пакт може да бъде приет и да влезе в сила само след одобрението му от 12 държави-членки на ЕС. Отхвърлянето на новия европейски договор от Ирландия обаче ще подкопае една от ключовите инициативи на Европа – налагането на строга фискална дисциплина.

Евентуален фалит на Ирландия би бил катастрофален за Европа и банкрутът на Гърция би изглеждал като „пикник“, посочва Bloomberg.

Експозициите само на германските банки към ирландски дълг се оценяват на около 150 млрд. евро, а на британските – на около 180 млрд. евро.

Въпреки това има известна логика в това, че пазарите не изпитват нестабилност заради риска Ирландия да отхвърли приемането на фискалния пакт. Една от причините е именно огромният ирландски дълг, който държат европейските банки.

Дори само опасността от банкрут на Дъблин може да нанесе на банковия сектор в Европа и на Еврообщността непоправими щети. Затова пазарите смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да накаже Ирландия, като й прекъсне достъпа до спасително финансиране, тъй като това би било равнозначно на колективно самоубийство, посочва агенцията.

Втората причина е, че Ирландия не е Гърция. Начините, по които двете държави се борят с кризата, се различават съществено. Ирландия беше една от първите държави, засегнати от икономическите сътресения и се наложи да спасява банките си. Заради спасителната помощ, която получи от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) Ирландия беше и една от първите държави, които затегнаха публичните разходи и започнаха да прилагат мерки за икономии.

Ирландия реагира изключително бързо на кризата, като пристъпи към повишаване на данъците и орязване на държавните разходи. Вече пета поредна година страната поддържа приетите мерки за икономии и е далеч от постигането на икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още