IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IATA очаква тежка година за авиопревозвачите в Европа

Компаниите от сектора ще отчетат загуба от над 1,1 млрд. долара, което ги отличава от силни региони като Северна и Латинска Америка

16:11 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IATA очаква тежка година за авиопревозвачите в Европа

2012 година ще подложи европейските авиопревозвачи на сериозни изпитания. Това показват разчетите на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), пише ВВС.

Новата прогноза на асоциацията сочи, че през годината авиокомпаниите от Стария континент ще натрупат загуби на обща стойност 1,1 млрд. долара. Това е близо два пъти повече спрямо предишните очаквания за загуби в размер на 600 млн. долара.

От IATA предупреждават, че ситуацията може да се окаже дори и по-лоша в случай, че дълговата криза в еврозоната се усложни.

„На фона на неяснотата за това как европейските правителства ще се справят със ситуацията, опасността от влошаване на икономическите перспективи остава доста реала“, коментира Тони Тайлър, генерален директор на организацията.

Въпреки мрачните очаквания за Европа, от IATA са сравнително позитивно настроени за авиопазара в глобален план. Прогнозите са общата печалба в сектора да бъде 3 млрд. долара.

С основна заслуга за това са очакванията за ръст на печалбите в Северна Америка и Латинска Америка. Те би трябвало да компенсират влошените резултати в Европа и азиатско-тихоокеанския регион.

От организацията изчисляват, че секторът печели от спада в цените на горивата от последните месеци. Именно те формират около 40% от общите разходи на авиопревозвачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още