IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Упорството на Германия може да бъде фатално за Европа

Ако страната не подкрепи създаването на банков съюз, ще трябва да поеме пълната финансова и политическа отговорност, смята милиардерът

09:52 | 25.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Сорос. <em>Снимка: БТА</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: БТА

Съпротивата на Германия срещу изграждането на банков съюз в Европа и отпускането на нови мерки за насърчаване на растежа пречи на излизането от дълговата криза. Освен това тя може да превърне предстоящата тази седмица среща на лидерите на страните от Европейския съюз във фиаско, предупреждава милиардерът Джордж Сорос, цитиран от CNBC.

За момента канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърля всички предложения за помощ към Италия и Испания с оглед високите лихви, които двете страни трябва да плащат, за да обслужват дълговете си. Освен това тя не е съгласна и с идеята Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне програма за изкупуване на дългове на страните от периферията на еврозоната.

Това поставя под въпрос стабилността на валутния съюз, пише Сорос в свой коментар за Financial Times.

“Позицията на Германия заплашва да превърне срещата, която предстои на 28 юни, във фиаско, което може да се окаже фатално. Причината е, че то ще остави останалата част от еврозоната без достатъчно силна предпазна стена, която да служи като опора срещу евентуалното излизане на Гърция от еврозоната“, обяснява Сорос.

„Дори и подобен фатален инцидент да бъде предотвратен, различията между страните-кредитори и получаващите заеми ще се изразят с нова сила и държавите от периферията няма да имат шанс да подобрят конкурентоспособността си, тъй като условията на игралното поле не са в тяхна полза“, смята инвеститорът.

В последно време Франция и Италия отправят призиви към Германия да действа решително по посока разрешаване на продължаващата вече две и половина години дългова криза. Това се случва на фона на достигнатата през миналата седмица рекордна доходност по десетгодишните испански облигации от над 7 на сто.

Според Меркел обаче предложенията за емитиране на общи облигации на страните от еврозоната са прибързани и недобре обмислени. Нейната позиция е, че не може да има подобна обща емисия преди да бъде изграден фискален съюз между отделните държави.

Позицията на Сорос е, че подобна стъпка е „нереалистична и ненужна“, тъй като политическият, фискален и банков съюз трябва да се изграждат „стъпка по стъпка“.

Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
По-скоро упорството на наглите и алчни тарикати е фатално за всяка обща работа. В случая не изглежда това да са германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Bibliotekarkata
преди 11 години
Germania si iska Markata, Gqrzia- Drahmata i kakvo li predstoi-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Все пак - който работи и има кеш да плаща, той ще поръчва музиката.Търтеите се надяват да изпапат каквото докопат и после да се отърват без нищо, съвсем по социалистически.Специално за наглата Гърция (като гледам и днешните новини) заслужава вече и бомбардировачи да й пратят за да я поразчистят та да я подарят на немските пенсионери срещу изгорелите им пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Много правилно, на този който не му харесва може да слезе от каруцата и да бяга сам да го видим до къде ще стигне? То и България е така много хора искат инфлация да им се изтрият безумните дългове дето са взели и такива които го устройват сега нещата, така че това си е навсякъде и то от над 100 години от как се печата яко без обезпечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
математикa
преди 11 години
Причините са простички - има разминаване между итересите на Германия и т. нар. страни от периферията. Германците имат нужда от силно и скъпо евро - заради макроикономическите си показатели и заради интересите си на кредитор. Бедните в Европа имат нужда от мерки по стимулиране на икономиката , т.е. не да връщат пари а още доста да харчат. Ние имаме нужда от същото ама си траем като п.... и сме по-зле и от едните и от другите. Инфлацията преразпределя капитал между кредитори и длъжници. Не е сложно да се разбере как и кой от кво има полза. Е за някои тикви..... знам ли :) Сложна е технологията на политическата игра, защитаваща националните, регионалните, корпоративните и пр интереси. Ето там сме много много зле. А германците за сега показват КЛАСА - евала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
За "упорството на Германия" им конкретни причини и въпроса е какви са те. Не би трябвало нещата да се разглеждат едностранно.Иначе факт е, че липсва политическо мислене за Европа като едно цяло. Докато разни държави дърпат чергата към себе си вместо да тъкат по-голяма черга няма да има оправя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още