IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Karstadt ще съкрати 100 мениджърски работни места

Общо засегнати могат да бъдат до 4000 служители, алармира синдикат

17:30 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обявеното от универсалния магазин Karstadt съкращаване на 2000 работни места ще се отрази и на мениджърите, е заявил за германското икономическо списание Wirtschaftswoche директорът на отдел „Човешки ресурси“ Кай-Уве Вайц.

„Ние искаме да станем по-ефективни. Разбира се, това също така означава, че ще се въведат по-икономични структури с по-малко йерархия. Една добра отправна точка е средното ниво на управление". В дългосрочен план компанията ще има около 100 мениджъри по-малко.

Karstadt се срива все по-дълбоко в кризата. Приходите през юни са паднали с още 2% на годишна база, пише специализираното издание Lebensmittelzeitung. Очакваната печалба от 100 млн. евро преди лихви, данъци и такси е доста под очакванията.

Същевременно Вайц подчертава, че съкращенията на работни места ще бъдат извършени по социално приемлив начин. „Ако това не е достатъчно ще мислим например за прехвърляне към други наши фирми", добавя той. „Ние няма да използваме метода на косачката".  Съкращенията на работни места ще се осъществят по данни на дружеството до края на 2014 г. на два етапа.
Синдикатът Verdi наскоро изчисли, че предвид многото заети на непълно работно време  в Karstadt и включително предварително обявените съкращения на работни места от съкращенията могат да бъдат засегнати 4000 служители. Вайц отхвърля това твърдение, според него плановете са просто програма за намаляване на разходите.

„Има процедурни и структурни подобрения, с които трябва да се справи всяко търговско предприятие и те имат въздействие и върху работната сила", казва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още