IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски милиардер става акционер в Douglas

Джоузеф Сафра влиза в германската компания след придобиването на швейцарската банка Sarasin от неговата Grupo Safra

22:37 | 07.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на веригата. <em>Снимка: Douglas</em></p>

Магазин на веригата. Снимка: Douglas

Бразилският милиардер Джоузеф Сафра стана  мажоритарен акционер в германската верига за търговия на дребно Douglas, след като неговата банка Grupo Safra придоби швейцарската банка Sarasin, предаде Ройтерс.

Холдингът на Сафра контролира 10,68% от правата на глас в Douglas, заяви във вторник концернът със седалище в Хаген, позовавайки се на изявление на Сафра. Акциите са в частната банка Sarasin, в която Safra придоби мнозинство за около 1,04 милиарда франка.

Safra и Sarasin се концентрират преди всичко върху богати клиенти. Към концерна Safra принадлежат банки в Швейцария, Монако, Люксембург, Гибралтар и САЩ. Banco Safra е сред десетте най-големи банки на Бразилия.

Sarasin може да играе роля и в плановете на предприемача Ервин Мюлер, който иска да разшири участието си в Douglas. Според по-ранни публикации банката разполага с право на акции в Douglas. Според съобщението от вторник делът с право на глас на Safra заедно с тези инструменти възлиза на 18,69 на сто.

Мюлер контролира 10,81% в концерна, специализиран в продукти за дрогерии, книги и бижута. През миналия февруари той дори обяви, че има индиректен достъп до още 15,55% от акциите на Douglas. Не е ясно обаче дали и по какъв курс той може или трябва да купи останалите дялове, с които би могъл да покачи участието си до над 25%.

Семейството на създателя на веригата и председател на борда Хенинг Креке обяви от своя страна през януари, че обмисля плановете да свали Douglas от борсата. Засега обаче не последваха конкретни стъпки в тази насока. Утре се очаква компанията да представи финансовите си данни за третото тримесечие на финансовата 2011/12 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още