IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е готова с новия план за спасяване на еврозоната

Програмата е завършена и до дни трябва да бъде приета от отделните страни, пише Financial Times

17:20 | 30.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ е готова с новия план за спасяване на еврозоната

Ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) е приключило разработването на новия план за стабилизиране на финансовия пазар на еврозоната. Основен елемент в него е програма за изкупуване на обезценяващи се държавни облигации от страните членки на валутния съюз, пише Financial Times.

Според информация на изданието през следващите дни планът ще бъде представен за обсъждане на ръководителите на централни банки на страните от еврозоната, за да го приемат окончателно на 6 септември.

"Три комитета на ЕЦБ този месец работиха на практика без почивка по създаването на новия стабилизационен план", съобщава изданието.

Миналата седмица проектът бе предаден за разглеждане от управителния съвет на банката, където ожесточените спорове продължиха, отбелязва вестникът.

Според изданието разногласията засягат три ключови въпроса, свързани с изкупуването на облигации. Сред тях са дебатите около способността на ЕЦБ да контролира как всяка конкретна страна от еврозоната изпълнява поетите ангажименти за стабилизиране на държавния бюджет.

Напрежение предизвиква и необходимостта официално да бъдат обявени на пазарите пределните равнища на доходност на държавните облигации, които ще получат финансова помощ.

Третият спорен въпрос е отчитането на степента на заплаха от разпадане на еврозоната в стойността на облигациите на страните членки.

Всичко сочи, че новият план на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации рискува да не получи пълна подкрепа в еврозоната, отбелязва Financial Times.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Харакири-то на Европа почва с този план. Евала Супер Марио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още