fallback

Германският министър на икономиката подкрепи Вайдман срещу Драги

Изкупуването на облигации не е решение, тъй като крие опасност от инфлация, коментира Филип Рьослер

13:10 | 03.09.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският икономически министър Филип Рьослер. Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на икономиката подкрепи президента на Bundesbank Йенс Вайдман срещу плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации на изпитващи затруднения страни от еврозоната с аргумента, че подобно решение не може да замени икономическите реформи, съобщава CNBC.

Филип Рьослер коментира, че Вайдман е прав да изрази публично разочарованието си от идеята Италия и Испания да бъдат спасявани чрез изкупуване на облигации от страната на централната банка.

„Изкупуването на облигации не е решение, тъй като крие опасност от инфлация“, казва Рьослер, в интервю за германския всекидневник Rheinische Post.

„Президентът на ЕЦБ Марио Драги призна, че единствено провеждането на структурни реформи във всяка една страна може да гарантира конкурентоспособността и стабилността на еврото, не изкупуването на облигации. Това трябва да е пътят, който да следваме“.

В петък стана ясно, че на няколко пъти през изминалите седмици Вайдман е заплашвал да подаде оставка поради несъгласието си с плановете на ЕЦБ. Той обаче е бил разубеден от германското правителство.

Драги ще представи подробности за плановете си на 6 септември.

В интервю за германското икономическо списание Der Spiegel Вайдман подчертава, че програмата за изкупуване на облигации противоречи на основополагащата за централната банката политика да не финансира правителствата в общността.

„Bundesbank и Вайдман имат право да се противопоставят на това“, казва Рьослер.

Тъй като няма мнозинство в ЕЦБ Вайдман не може да спре Драги. В известна степен италианецът дори успя да изолира президента на Bundesbank като спечели за каузата си подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

В петък говорител на германското правителство заяви, че след като Вайдман е заплашил да подаде оставка, Меркел го е помолила да остане на поста си. Тя е коментирала, че "влиянието на геманския централен банкер в ЕЦБ трабва да е, колкото може по-сериозно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още