IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: ЕЦБ рискува да се превърне в наркотик за закъсалите страни

Шефът на централната банка на Германия остро разкритикува плановете на банката за противодействие на кризата чрез покупки на ДЦК

09:40 | 27.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йенс Вайдман е основната опозиция на намеренията на Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман е основната опозиция на намеренията на Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че намеренията на Европейската централна банка да се бори с кризата в еврозоната чрез изкупуването на държавни облигации може да се превърнат в наркотик, от който правителствата на закъсалите страни да не могат да се откажат.

С този коментар Вайдман за пореден път демонстрира опозиционната си гледна точка по отношение плановете на ЕЦБ, пише CNBC.

Шефът на германската централна банка предупреди, че се създава погрешно впечатление за програма, изградена върху презумпцията, че ЕЦБ разполага с неограничени ресурси.

В интервю за списание Der Spiegel Вайдман намеква, че не е единственият от ръководството на ЕЦБ, който се опасява от намеренията на президента на институцията Марио Драги. Това контрастира с изразеното от самия Драги мнение, че Вайдман е поставен в изолация по отношение на притесненията си.

През последните месеци натискът върху ЕЦБ за по-решителна роля в борбата с кризата се засилва. Очаква се след срещата на ръководството на банката, насрочена за 6 септември, Марио Драги да очертае детайлен план за изкупуване на държавни облигации.

„Такава политика за мен е близка до финансиране на държавите чрез печатане на пари. В демократичните държави парламентите, а не централните банки трябва да решават при такива значителни рискове“, обяснява Вайдман.

„Не бива да подценяваме риска финансирането от страна на централната банка да предизвика зависимост като наркотик“, предупреждава още шефът на Бундесбанк.

Острото мнение на Вайдман получи одобрението на германския канцлер Ангела Меркел.

"Според мен е добре, че Йенс Вайдман предупреждава политиците отново и отново", отбеляза Меркел. "Подкрепям Йенс Вайдман и намирам за добре, че той, като шеф на германската централна банка, има голямо влияние в ЕЦБ", допълни канцлерът.

Меркел, цитирана от Франс прес, подчерта, че всеки ден е важен и Гърция наистина трябва да положи още по-големи усилия, за да спази ангажиментите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още