IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ планира издаването на нови евро банкноти?

Новите пари ще са по-трудни за фалшифициране, твърдят запознати източници

22:00 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	От следващата година евробанкнотите трябва да са още по-защитени от фалшифициране. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

От следващата година евробанкнотите трябва да са още по-защитени от фалшифициране. Снимка: Getty Images News

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще издаде през следващата година визуално малко по-различни евробанкноти, които ще бъдат още по-трудни за фалшифициране, предава Ройтерс, позовавайки се в сряда на източник от средата на ЕЦБ.

Очаква се президентът на ведомството Марио Драги да обяви появата на новите банкноти през есента, а да ги представи официално - в началото на следващата година. Паралелно с въвеждането на новите банкноти се планира населението в 17-те страни от еврозоната да бъдат запознати с новите пари чрез рекламни кампании. ЕЦБ и германската централна банка Bundesbank отказаха да коментират информацията.

Какви допълнителни или подобрени функции за сигурност ще имат новите банкноти засега не е ясно. Досега евро банкнотите в купюри от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро освен други елементи разполагат и с холограма, воден знак, блестящи ивици и осезателни места, които с които истинските банкноти се различават от фалшификатите.

Напоследък се откриват все по-малко фалшиви банкноти. По данни на ЕЦБ в европейски мащаб фалшифицирането е намаляло през първата половина на тази година в сравнение с втората половина на 2011 г. с 19% до 251 000 фалшиви банкноти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още