IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският министър на икономиката подкрепи Вайдман срещу Драги

Изкупуването на облигации не е решение, тъй като крие опасност от инфлация, коментира Филип Рьослер

13:10 | 03.09.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският икономически министър Филип Рьослер.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският икономически министър Филип Рьослер. Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на икономиката подкрепи президента на Bundesbank Йенс Вайдман срещу плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации на изпитващи затруднения страни от еврозоната с аргумента, че подобно решение не може да замени икономическите реформи, съобщава CNBC.

Филип Рьослер коментира, че Вайдман е прав да изрази публично разочарованието си от идеята Италия и Испания да бъдат спасявани чрез изкупуване на облигации от страната на централната банка.

„Изкупуването на облигации не е решение, тъй като крие опасност от инфлация“, казва Рьослер, в интервю за германския всекидневник Rheinische Post.

„Президентът на ЕЦБ Марио Драги призна, че единствено провеждането на структурни реформи във всяка една страна може да гарантира конкурентоспособността и стабилността на еврото, не изкупуването на облигации. Това трябва да е пътят, който да следваме“.

В петък стана ясно, че на няколко пъти през изминалите седмици Вайдман е заплашвал да подаде оставка поради несъгласието си с плановете на ЕЦБ. Той обаче е бил разубеден от германското правителство.

Драги ще представи подробности за плановете си на 6 септември.

В интервю за германското икономическо списание Der Spiegel Вайдман подчертава, че програмата за изкупуване на облигации противоречи на основополагащата за централната банката политика да не финансира правителствата в общността.

„Bundesbank и Вайдман имат право да се противопоставят на това“, казва Рьослер.

Тъй като няма мнозинство в ЕЦБ Вайдман не може да спре Драги. В известна степен италианецът дори успя да изолира президента на Bundesbank като спечели за каузата си подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

В петък говорител на германското правителство заяви, че след като Вайдман е заплашил да подаде оставка, Меркел го е помолила да остане на поста си. Тя е коментирала, че "влиянието на геманския централен банкер в ЕЦБ трабва да е, колкото може по-сериозно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Най добре ЕЦБ да се раздели на добра и лоша .Лошата да остане с всички облигации и да продължи да изкупува под управлението на Италия Испания и Гърция . А другата да отговаря за страните с финансова стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Djo
преди 11 години
ЕЦБ даде 2 емисии за по 1% на търговските банки от 1 до 3 години - 1 трилион.И какво стана.Те не изкупуваха испански и италиански книжа.Нали това беше целта.Лихвите си останаха високи за тях.И ако трябва да рефинансираш дълг вместо на 3% на 6% си е проблем.В това е проблема - банките не финансират проблемните страни.Вместо да паднат лихвите за тези 2 страни паднаха лихвите на Германия.Инвестирали в немски дълг защото бил по сигурен в тази проблемна ситуация.Немците имат най силната икономика и износ и при разпад на еврото ,валутата им щяла да скочи до небето както и ценните им книжаДори инвеститорите плащат за да държат немски ДЦК с малък матуритет .ФЕД изкупува на вторичния пазар и държи лихвите ниски.Идеята на Драги е ЕЦБ да започне изкупуване на дцк на Испания и Италия с цел падане на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Германия вече е много наясно че е лудост да се наливат още пари за спасяване на държави, в които структурни реформи няма как да се случат. А няма как да се случат защото правителствата се избират от хората, които трябва да понесат лишенията. Няма политик, който да отреже клона на който седи. Германия е разбрала, че структурните реформи могат да се наложат само по ТРУДНИЯТ начин, без участието на правителствата!?! АМИ СЕГА???......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"основополагащата за централната банката политика да не финансира правителствата в общността"---------------------Е добре де, каква е разликата дали ЕЦБ финансира търговските банки, а те с тези пари финансират правителствата или ЕЦБ направо финансира правителствата???! ...Имам предвид друга разлика освен тази, че ЕЦБ дава кредити на 1 и под 1%, а после банките ги дават същите тези пари на правителствата на 5-6-7% и прибират 4-5-6% от тази чиста далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Djo
преди 11 години
Към 1.Напълно си прав.Също така инфлацията не е гарантирана при покупки на ценни книжа поради простия факт че парите в обръщение не се увеличават.Те се увеличават само при по - голямо кредитиране на банките което не може да се случи поради ниското искане на кредити.В САЩ ФЕД държи трилиони.Е и - колко е инфлацията - 2-3 %.Няма да е зле немците да започнат да мислят не само за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Вижте - по добре малко по-висока инфлация отколкото кошмарно дълга рецесия Малко по-висока инфлация няма да навреди кои знае колко на германската икономика но кошмарно дългата рецесия ще засегне значително германската икономика - намаляване на износа намаляване на индустриалното производство увеличение на нивото на безработицата намаляване на нарастването на Б В П на Германия Този министър да прецени кое е по добро и кое по-лошо за Германия и Е С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още