IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните лихви във Великобритания и еврозоната останаха без промяна

Английската централна банка запази и обема на програмата си за изкупуване на облигации

15:24 | 06.09.12 г.
Основните лихви във Великобритания и еврозоната останаха без промяна

Английската централна банка остави без промяна основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% и се въздържа от допълнителни мерки за стимулиране, съобщи ВВС.

Комисията за монетарна политика към финансовата институция гласува за запазване на настоящото ниво на основната лихва и реши да не увеличава обема на програмата си за изкупуване на облигации, която за последно бе увеличена през юли с 50 млрд. паунда до 375 млрд.

Мнозина анализатори смятат, че Английската централна банка ще изчака до ноември, за да прецени въздействието на последния кръг на вливане на ликвидност и ще вкара нови средства в икономиката, ако тя не покаже признаци на възстановяване.

Великобритания е в рецесия през последните 3 тримесечия, но последните проучвания насочват към известно подобрение в секторите на производството и услугите. Днес обаче Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи прогнозата си за ръста на Великобритания за 2012 г. до свиване от 0,7%, след като през май предвиждаше то да бъде в размер на 0,5%.

„Нуждаем се от относително слабо влошаване на икономическата обстановка, за да се наложи допълнително разширяване на програмата за изкупуване на облигации до края на годината“, заяви Ана Лийч, ръководител на отдела за икономически анализи в CBI.

Според Найда Елай, икономически съветник в Ernst & Young ITEM Club, при положение, че членовете на Комисията за монетарна политика в момента изчакват и наблюдават положението, промяна в монетарната политика през следващия месец не бива да се очаква.

„Банката в момента не показва никакво намерение да разхлаби допълнително политиката в бъдеще, но може да бъде принудена да осигури по-голяма подкрепа, ако кризата в еврозоната се задълбочи", добави тя.

На свой ред европейската централна банка не даде ново измерение на основната си лихва, която остава също на рекордно ниското ниво от 0,75%. Лихвата по депозитите се запазва нулева.

В 15,30 започва пресконференцията на президента на Европейската централна банка Марио Драги, на която се очаква той да обяви дали ще бъдат предприети допълнителни действия от страна на финансовата институция както за преодоляване на дълговата криза, така и конкретно за понижаване на доходността по държавните облигации на страните в най-тежко положение в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още