IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР понижи краткосрочната си прогноза за еврозоната

ОИСР ревизира прогнозата си за растежа през 2012 г. до 0,8% от 1,2% в Германия и 0,1% от 0,6% във Франция

21:52 | 06.09.12 г.
<p>
	Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Снимка: Ройтерс

Световната икономика се е забавила сериозно от началото на годината и ще остане нестабилна, ако не бъде осъществен чувствителен прогрес в усилията за разрешаване на дълговата криза в еврозоната, се казва в изявление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от Financial Times

В ревизия на 6-месечната си прогноза базираната в Париж организация изтъква, че рецесията в еврозоната „се усеща по цял свят“.

Понижавайки чувствително краткосрочната си прогноза, ОИСР подчертава, че през третото и четвъртото тримесечие на годината рецесията в еврозоната ще се задълбочи.

На страни от Г-7 като САЩ, Япония, Великобритания и Канада ще е доста трудно да постигнат нещо като „нормален растеж“, се посочва още в изявлението.

Пиер Карло Падоан, главен икономист на организацията, коментира, че „забавянето ще се окаже устойчиво, ако лидерите не успеят да се справят с основната причина за влошаването на икономическия климат, а именно продължаващата криза в еврозоната“.

„Растежът е застрашен от доста рискове, включително потенциала за ново нарастване на така или иначе високите цени на петрола, прекомерното фискално свиване (особено в САЩ през 2013 г.) и задълбочаващия се спад в потребителското доверие, свързан с устойчиво високата безработица“, допълва той.

ОИСР ревизира прогнозата си за растежа през 2012 г. до 0,8% от 1,2% в Германия и 0,1% от 0,6% във Франция.

Организацията очаква рецесията в Италия да се задълбочи до 2,4% от първоначално прогнозираните 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още