IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot ще се сбогува с основния френски индекс CAC 40

Концернът ще бъде заменен в бенчмарка от белгийската химическа група Solvay

15:55 | 07.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Блясъкът на Peugeot намалява с всеки изминат ден. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Блясъкът на Peugeot намалява с всеки изминат ден. Снимка: Ройтерс

Нов удар за изпадналият в затруднено положение производител на автомобили PSA Peugeot Citroën. Акциите на концерна ще бъдат извадени от широкия френски индекс CAC 40, който обхваща 40-те най-големи и най-ликвидни компании, търгувани на борсата в Париж, съобщава Ройтерс, като цитира оператора на борсата Nasdaq OMX.

Компанията е включена в индекса още от създаването му преди 25 години. През последните години обаче тя се бореше със свиващите се продажби и рязкото спадане на цената на акциите ѝ. 

PSA Peugeot Citroen е вторият по големина производител на автомобили в Европа след Volkswagen. Продажбите на компанията обаче отчетоха спад с 13% за първата половина на годината. Цените на акциите пък се свиха с 61% на годишна база, докато индексът CAC 40 се увеличи с 11% за същия период от време. 

Очаква се автомобилната компания да бъде заменена от белгийската химическа група Solvay, като промяната влиза в сила от 24 септември, съобщава NYSE Euronext.

"Когато акциите на една компании се изключват от CAC 40, това е истинско наказание", коментира Кристиан Хименес, президент на базирания в Париж фонд мениджър Diamant Bleu Gestion, цитиран от BBC. "Това е сигнал, че мениджърите не са успели да поддържат нивото на представяне на компанията", добавя той.

PSA Peugeot Citroën е в сериозна криза. През първото полугодие на 2012 г. компанията отчита спад в продажбите от 5% до 29,55 млрд. евро загуба от 819 млн. евро. Броят на продадените автомобили спада с 13%. До 2015 г. концернът планира да спести от разходи 1,5 млрд. евро.

През юли Peugeot обяви, че планира да съкрати към 8 000 работни места, които се добавят към обявените съкращения на близо 3500 души година по-рано и затварянето на завод в Олне-су-Боа в близост до Париж.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Благодаря, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спекулант
преди 11 години
"...компанията отчита спад в продажбите от 5% до загуба от 29,55 млрд. евро"тука нещо сте омазали превода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още