IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш трейдър на UBS се изправя пред съд в Лондон за загуби от 2,3 млрд. долара

Банката не е страна в процеса, което означава, че заедно с медиите ще бъде ограничена в публично предоставяната информация

13:49 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Куеку Адоболи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Куеку Адоболи. Снимка: Ройтерс

Бившият трейдър на швейцарската банка UBS Куеку Адоболи се изправя пред съда по случая със загуби за 2,3 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Инвестиционният банкер бе арестуван преди година, когато бяха разкрити огромните загуби. Той пледира „невинен“ по две обвинения в измама и по две в счетоводни фалшификации, свързани с катастрофалните сделки, за които от UBS твърдят, че не е имал разрешение.

Вследствие на разкритието банката предприе мащабни промени по отношение на персонала и стратегията си, които продължават.

„Като се имат предвид последиците от инцидента, трябва да приемем, че културата и практиките на UBS ще бъдат предмет на проучване в рамките на процеса“, заяви пред персонала през миналата седмица главният изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти.

"Макар че целият процес ще бъде неприятен за UBS, той ще ни покаже какви са последиците, когато бъде проявено неприемливо поведение или когато отделните личности не приемат сериозно своите отговорности“, добавя той в съобщение, публикувано на уебсайта на кредитната институция.

Адоболи, който работеше в търговския отдел на подразделението за инвестиционно банкиране на UBS в Лондон, бе арестуван на 15 септември 2011 г. - същият ден, в който от UBS обявиха, че са разкрили „загуби при неразрешена търговия“.

Ако бъде осъден, 32-годишният ганаец, който е син на бивш дипломат в ООН и е получил образованието си във Великобритания, може да получи присъда до 10 години затвор.

Той започва работа в банката през 2006 г., а по времето, за което се отнасят обвиненията, е бил служител на отдела, отговарящ за борсово търгуваните фондове.

Процесът започва днес и се очаква да продължи около 8 седмици, макар че процедурни въпроси вероятно ще отнемат голяма част от началния етап.

Участието на съдебни заседатели означава, че според английското законодателство ще има строги ограничения за съобщенията от процеса, за да се избегне влияние върху решението им.

UBS пък не е страна в процеса, което означава, че подобно на медиите ще бъде ограничена в изявленията си по случая, а това се очертава като сериозно предизвикателство за отдела ѝ за връзки с обществеността. Ако свидетел или юрист разкритикува действията на банкови служители или системата и практиките ѝ пред съдебните заседатели, медиите ще могат да го съобщят, но банката ще бъде ограничена по отношение на това какво може да каже, за да се защити.

В опит да не наруши изискванията на закона UBS публикува всички публични и вътрешни съобщения, които е направила по случая, на създаден специално за целта уебсайт.

Сред сериозните последици за банката и нейните служители от разкритата нередна търговия бе оставката на тогавашния главен изпълнителен директор Освалд Грюбел 9 дни след ареста на Адоболи, като Ермоти зае неговото място.

11 дни по-късно банката обяви, че двамата ръководители на международния ѝ бизнес с акции са подали оставка. Още един мениджър бе принуден да напусне, а 7 служители получиха дисциплинарни наказания, като всички вече не работят в банката.

Ермоти твърди, че UBS е подобрила вътрешния мониторинг и контрол, за да избегне повторение на събитията от септември 2011 г. Банката се освободи от част от дейностите си в инвестиционното банкиране и се върна към основния си бизнес с управление на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още