IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще движи настроенията на пазарите в близко бъдеще

Пълният спасителен пакет за Испания е очаквано събитие и то няма да срути пазарите, а ще им позволи да преминат на по-горно ниво, смята експерт

09:01 | 15.09.12 г. 5
Испания ще движи настроенията на пазарите в близко бъдеще

Дългоочакваната нова програма за вливане на ликвидност в американската икономика е вече факт, който оказва сериозен ефект върху световните пазари. Испания обаче е най-сериозното препятствие пред бичите настроения на инвеститорите, пише в анализ на MarketWatch.

Решението на Федералния резерв на САЩ да предприеме нови стимули за икономиката дойде седмица, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви неограничена програмата за покупка на облигации и ден след като Германия придвижи напред постоянния спасителен фонд на еврозоната.

За да влезе в сила обаче планът на ЕЦБ, Испания трябва първо да помоли за помощ, а Мадрид продължава да се опъва на международния натиск да потърси пълен спасителен пакет.

“Рахой и неговите министри все още протакат, тъй като съзнават, че помощта от Европа ще дойде с известни условия", коментира Майкъл Дъркс, главен стратег в FxPro в Лондон.

"За сега лихвите по испанските облигации се понижават, което предостави на  правителството известно време, а Рахой ще може спокойно да оцени схемата за закупуване на облигации на ЕЦБ, преди да реши какво да предприеме", допълва анализаторът.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос потвърди по време на срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната в Кипър, че страната му се нуждае от време.

Съгласно условията на плана на ЕЦБ Мадрид първо трябва да кандидатства за спасителна помощ от фондовете на еврозоната, която обаче ще бъде отпусната при строги условия. След това със средства от фондовете ще може да се купуват облигации на страната, а ЕЦБ ще приложи огневата си мощ на вторичните пазари, докато не понижи достатъчно лихвите по испанския дълг.

Тези условия обаче се виждат като пладнешки обир на испанското правителство. Перспективата Мадрид да бъде принуден да се съгласи с допълнителни и потенциално вредни за икономиката мерки за строги икономии и да подлежи на мониторинг от страна на Европейската комисия (ЕК), Международният валутен фонд (МВФ) и ЕЦБ е политически неприемлива.

В четвъртък финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предложи известна подкрепа на испанския премиер Мариано Рахой, като каза, че Испания няма нужда да търси финансова помощ, докато лихвите по облигациите останат далеч под критичните нива.

Много анализатори и икономисти обаче са на мнение, че пълният спасителен пакет за Мадрид е въпрос на време. Страната продължава да се бори с последствията от имотния балон, който съсипа банковия сектор и доведе до рекордно висока безработица.

Анализатори коментират, че Испания вероятно ще получи “приятелско спасяване” и точно това очакват все още несигурните пазари. Когато това се случи, пазарите ще могат да преминат на следващото ниво.

Експерти са на мнение, че новините от Испания ще движат пазарите, които имат потенциал да растат до края на настоящата година.

Според Кристиан Теглунд Блааберг, главен икономист на FIH Erhvervsbank, евентуален спасителен пакет за Испания няма да се отрази негативно на пазарите, тъй като това е очаквано събитие.

“Испания вече пое повечето от негативните удари. Въпреки че оттук насетне може да очакваме още лоши данни оттам, това няма да продължи още дълго”, допълва той.

Според него е намалял рискът от структурна криза в еврозоната и сега е времето да се купуват евтините европейски активи. Конкретно за Испания той смята, че страната успешно е намалила разходите за труд и икономиката й ще се върне сред най-силните в Европа през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Уплашени са - какво да ги правиш (и едните и другите)? Номера "да се скриеш под леглото докато отмине торнадото" не върши работа. Не очаквам повече от т. нар. от теб "мислители". В един момент масите ще ги пометат а те все още си играят на дребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
То това важи и за другите страни с проблеми. Ама не великите мислители в Брюксел измислят нови и нови простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
В Испания ако бяха оставили банките да фалират, сега най-лошото щеше да е зад гърба им. Банките щяха да изтрият малко нули от балансите си. Сега немските и френските банкери и политици държат Марио Рахой за топките и ако погледне настрани ги усукват/стискат по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
СПАМБОТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още