IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Испания обмисля дали да поиска помощ чрез програмата на ЕЦБ

Правителството няма възражения срещу мониторинг от МВФ, но няма да допусне външна намеса по отношение на бюджета, категоричен е премиерът на страната

12:16 | 12.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Рахой: Испания обмисля дали да поиска помощ чрез програмата на ЕЦБ

Испания обмисля дали да потърси помощ по програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка, но не планира пълна спасителна помощ, е заявил премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от финландския вестник Helsingin Sanomat, съобщи Ройтерс.

Рахой е посочил също, че няма възражения срещу мониторинг от страна на Международния валутен фонд по условията за каквато и да било помощ. „МВФ вече наблюдава нашата икономика“, е казал той за финландското издание по време на посещението на премиера на скандинавската държава Юрки Катайнен в Мадрид.

През миналата седмица ЕЦБ обяви, че ще стартира нова програма за изкупуване на държавни облигации, за да понижи разходите за заемане на средства от пазарите на държавите от еврозоната с най-сериозни финансови проблеми, която ще изисква молба от тяхна страна за помощ от спасителния фонд за еврозоната и ще налага строги условия.

Испания, която вече си осигури спасително финансиране за банковата си система на стойност до 100 млрд., се бори с понижаването на бюджетния дефицит и с натиска на международните рейтингови агенции.

„Единствената възможност, която обмислям в допълнение към растежа, е използването на обявения механизъм от централната банка“, изтъква Рахой пред Helsingin Sanomat. „Напълно отхвърлен е вариантът с искане на спасителна помощ за цялата страна“, е добавил той пред ежедневника Kauppalehti.

Коментарите му показват, че Испания по-скоро може да поиска предпазна програма за помощ, при която спасителните фондове за еврозоната може да изкупуват испански държавни облигации при емитирането им вместо пълна спасителна помощ от типа на отпуснатата за Гърция, Португалия и Ирландия.

Условията за предпазната програма биха били по-леки, а цената за подкрепа на четвъртата по големина икономика в еврозоната от страна на спасителните фондове ще бъде по-ниска.

Рахой е повторил, че правителството му внимателно ще проучи ограниченията за програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, но добави, че няма да приеме да му бъде налагано какво да прави с бюджета. „Готов съм да понижа дефицита. Но другите не могат да решават как ще бъде понижен той“, категоричен бе испанският премиер.

В телевизионно интервю в понеделник той подчерта, че няма да пипа пенсиите, макар мнозина икономисти да смятат, че намаляването на нецелесъобразните за поддържане пенсионни разходи се очертават като много вероятно условие във всяка програма за помощ.

Междувременно инфлацията в Испания през август се е ускорила значително на годишна база заради по-високите цени на бензина, сочат окончателните данни на испанския Национален статистически институт, цитирани от MarketWatch.

Хармонизираната потребителска инфлация се е ускорила до 2,7% през август на годишна база при 2,2% през юли, отбелязват от статистическия институт. Данните потвърждават предварителната оценка, публикувана в края на август.

Хармонизираният показател е общ за еврозоната, като спрямо испанския национален индекс продажбите и отстъпките имат по-голяма тежест. И по испанската методология на изчисление обаче данните остават същите - както за август, така и за юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още