IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой се опълчи срещу намесата на ЕС по отношение на бюджетните съкращения

Испанският премиер обаче обяви въвеждането на два нови данъка от октомври

10:45 | 11.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рахой се подготвя за първото си телевизионно интервю след избирането му за премиер през ноември миналата година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рахой се подготвя за първото си телевизионно интервю след избирането му за премиер през ноември миналата година. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой се опълчи срещу намесата на Европейския съюз в усилията за спасяване на страната му, съобщава BBC.

„Не мога да приема те да ни казват кои съкращения са необходими и кои не", е казал той вчера вечерта в първото си телевизионно интервю след избирането му за премиер през ноември миналата година.

Испания още не е взела решение дали да подаде молба за финансова помощ. „Ще видим дали наистина е необходимо това и при какви условия", каза Рахой по повод на програмата за закупуване на обезпечени облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Все пак имало някои "червени линии", които той нямало да прекрачи. Въпреки това Рахой не назова конкретно кои биха били тези елементи. Най-важният момент сега бил намаляването на дефицита чрез съкращаване на разходите и данъчни увеличения.

Рахой обяви въвеждането на два нови данъка от октомври. Единият от тях ще се налага при печалба от продажба на активи, които са увеличили стойността си. Вторият бил екоданък, но министър-председателят отказа да назове подробности.

Той обаче заяви, че испанското правителство е на път да постигне целта си за намаляване на дефицита. През следващата година дефицитът ще бъде намален до 4,5% от брутния вътрешен продукт.

Рахой призна също, че централизираното правителство в Мадрид се справя по-лесно с фискалната консолидация от регионалните правителства. Докато регионите са губили още от 2007 г. насам почти половината от приходите си, към тях през следващите години се добавили много разходи в областта на здравеопазването и образованието. Министър-председателят обаче обещава още помощ за тях, ако регионите продължат да изпитват финансови затруднения.

В пенсионната система засега няма да се промени нищо, каза още Рахой. В края на краищата именно пенсионерите са най-уязвими от финансовата криза. Същевременно министър-председателят призна, че неговата консервативна Народна партия е нарушила някои от предизборните си обещания. 
 

Така например някои корпоративни и подоходни данъци са били увеличени. Но все пак правителството му щяло да управлява още три години и в случай на подобрение на икономическата ситуация тези „неприятни и нежелани“ решения можело да бъдат променени, уточни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Рахой, га яди кифтеата ни рива, сига ривеш! Риви, риви :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още