IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата по 10-годишните испански облигации падна под 6%

Инвеститорите смятат, че до няколко седмици Мадрид ще отправи официална молба за помощ към ЕЦБ

15:25 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвата по 10-годишните испански облигации падна под 6%

Лихвата по ключовите 10-годишни облигации на Испания днес спадна под прага от 6 процента в сутрешната търговия на вторичния пазар за първи път от края на май, продължавайки да бъде повлияна от мерките, които вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в подкрепа на еврозоната, предаде Ройтерс.

Доходността по испанските дългови книжа се понижи до 5,749 на сто (спрямо 6,030 процента вчера на закриване). На 27 юли показателят превиши 7,75 процента. Равнище над 7 на сто се приема като непоносимо в дългосрочен план, припомня агенцията.

Инвеститорите продължават да смятат, че до няколко седмици Испания ще отправи официална молба за помощ по новата програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации, което би могло да отслаби натиска върху четвъртата по големина икономика в еврозоната. Очакванията за подобна стъпка доведоха през последните седмици до това, че рисковите премии за тези книжа паднаха.

Испански правителствени кръгове вече изчислиха облекчението за испанския бюджет чрез закупуване на облигации от страна на ЕЦБ на около 12 млрд. евро за следващите 16 месеца. Засега обаче Мадрид все още се колебае официално да отправи молба за помощ.

Испанският фондов пазар също продължава да чувства положителните последици от решението на ЕЦБ. Индексът IBEX 35, който предния ден се повиши с почти 5%, до 11 часа местно време в петък се повишава с още 1,3%.

Лихвата по италианските облигации също се понижи силно - до 5,198 процента (спрямо 5,261 процента), допълва агенцията. На 27 юли тя превиши 6,70 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още