IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андалусия поиска 1 млрд. евро помощ от Мадрид

Молбата за спешно финансиране на испанската област следва подобни искания от Валенсия, Каталуния и Мурсия

17:44 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Андалусия поиска 1 млрд. евро помощ от Мадрид

Испанската област Андалусия е засега последната, поискала спасителна финансова помощ от правителството на страната, съобщи ВВС.

Поисканата помощ е на стойност 1 млрд. евро, а молбата е тя да бъде отпусната веднага, заяви андалуският политик Сусана Диас. Тя добави, че областта следва практиката на останалите и че моли за спешно отпускане, „тъй като имаме нужда от ликвидност“.

Валенсия, Мурсия и Каталуния вече поискаха помощ през последните  дни. През миналата седмица Валенсия обяви, че ще поиска 4,5 млрд. евро от спасителния правителствен фонд на стойност 17,7 млрд. евро, като сумата е по-голяма от предполаганата първоначално.

Затъналата в дългове Каталуния поиска 5 млрд. евро, докато Мурсия обяви, че ще има нужда от 300 млн. евро.

Условията, които испанското правителство ще наложи при отпускането на заемите от държавния фонд за 17-те области, все още не са обявени. Обаче Марио Хименес, говорител на Социалистическата партия в лявоориентираното коалиционно правителство на Андалусия, предупреди да не бъде използвано въвеждането на забрана от типа „коралито“, използвана в продължение на година в Аржентина преди десетилетие, при която банковите сметки на практика бяха замразени, за да бъде избегнат фалит на кредитните институции, а тегленията от сметките в чужда валута бяха забранени.

„Това, което не бива да се случва, е да бъде управлявано финансирането на автономните общности по примера на коралито“, заяви той.

Правителството на Андалусия проучва „различни и разнообразни“ механизми, които да гарантират ликвидността, сред които помощ от централното правителство и излизане на финансовите пазари, добави той.

Испанската икономика се свива вече 3 последователни тримесечия и продължава да страда от последиците от краха в сектора на недвижимите имоти, причинен от финансовата криза.

Продължават спекулациите, че страната ще трябва да потърси пълна спасителна помощ, а не само за банковия си сектор, каквато бе поискана от спасителните фондове на еврозоната през юни в размер до 100 млрд. евро.

Днес обаче испанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви, че банките, измъчвани от лоши кредити, свързани със сектора на недвижимите имоти, вероятно няма да имат нужда от целия обещан размер на помощта.

Той очаква средствата да бъдат отпуснати в началото на ноември, след като през настоящия месец приключи публикуването на плановете за преструктуриране на кредитните институции. „Общо взето, изглежда ще бъдат използвани далеч не всички 100 млрд. евро“, каза Де Гиндос пред испанската радиостанция Onda Cero.

В очевиден опит да повиши доверието на инвеститорите той настоя, че няма да бъдат необходими никакви допълнителни мерки на строги икономии за понижаване на бюджетния дефицит на страната. През юли правителството обяви увеличаване на данъците и орязване на разходите на обща стойност 65 млрд. евро.

„Испания вече пое по пътя, който е от съществено значение за проблемите, пред които сме изправени“, категоричен бе министърът.

По думите му страната е в състояние да понижи бюджетния си дефицит през тази година до 6,3% от брутния вътрешен продукт спрямо 9,1% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още