IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Испания трябва да поиска помощ, ако желае да я получи

Според еврокомисаря ограничителните условия, които ще бъдат наложени на страната, се очертават като формални при реформите, които тя осъществява в момента

11:01 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Оли Рен: Испания трябва да поиска помощ, ако желае да я получи

След като през миналата седмица Европейската централна банка обяви новата си програма за изкупуване на държавни облигации, европейският комисар по монетарните и валутните въпроси Оли Рен заяви, че Испания трябва поиска помощ, ако желае да се възползва, съобщи CNBC.

“Това е много ясна рамка, така че първо трябва да има молба от държавата-членка, а след това Еврогрупата или държавите-членки на еврозоната, заедно с комисията, ЕЦБ и очевидно МВФ, ще определят по-конкретни ограничителни условия“, каза Рен на форум в Италия през уикенда.

Молбата за помощ и налагането на ограничителни условия обаче е много чувствителна тема за испанското правителство, което до момента официално отрича, че ще бъде принудено да я поиска.

Очаква се преговорите относно условията да се превърнат в централна тема на срещата на европейските министри на финансите и политици в Кипър през тази седмица.

Рен смята, че испанското правителство вече е направило достатъчно за спазване на условията, които биха били наложени на страната, ако поиска помощ.

„В случая с Испания бе препоръчана ясна посока за бюджетна корекция“, каза той. „Вече има и политическа програма за структурни реформи като част от тази препоръка. Ограничителните условия със сигурност ще се базират на настоящата политика и препоръките“, добави еврокомисарят.

Според него обаче всеки меморандум, който трябва да бъде подписан между страната-членка и еврозоната, ще включва много конкретни цели в рамките на съществуващите препоръки.

Това ключово послание бе подкрепено и от генералния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която заяви на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Владивосток, че Испания и Италия вече са предприели силни мерки, които са „подходящи за самите тях и останалите“.

„Ангажимент на всяка от страните е заедно с нейните партньори и с институциите от еврозоната да реши кое е най-доброто за нея и за групата, към която принадлежи“, каза Лагард, цитирана от Ройтерс.

В крайна сметка Испания не е подложена на натиск за въвеждане на допълнителни реформи или блокирането им, а просто трябва да представи официална молба и да съгласува програмата за реформи, която вече реализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още